Dagens PS

T+1 – förändringen som skapar "mycket ångest" på Wall Street

T+1
Handel på Wall Street 1987 – då regerade papper och penna. Den nya snabbare handeln med datorer skapar dock nya problem. (Foto: PETER MORGAN/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 20 maj 2024Publicerad: 20 maj 2024

Tid är pengar, som det heter. Nästa vecka gör Wall Street en stor förändring i hur mycket tid som tillåts för att slutföra transaktioner – det nya systemet heter T+1.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Med det nya upplägget förändras det finansiella systemet i grunden. I det nuvarande systemet har alla som köper en amerikansk aktie två dagar på sig från att de tryckte på “köp”-knappen till att de faktiskt behöver leverera pengar för handeln, medan säljaren har samma tid på att leverera aktien (T+2).

Nu halveras den tiden till en dag, T+1.

Anledningen till förändringen är den “meme-aktie”-hysteri som rådde i början av 2021, då småsparare på Reddit drev upp priserna på aktier som Gamestop och AMC Entertainment till galna nivåer. Nätmäklare som Robinhood fick då stora problem i att de inte hade tillräckligt med kapital för att täcka prisskillnaderna på flera hundra procent mellan de två dagarna.

Handelsstopp i panik

Det hela slutade med att Robinhood tvingades till handelsstopp i panik, och stora förhör i kongressen kring vad som hände.

Den amerikanska värdepappersmyndigheten SEC har tryckt på om förändringen för att undvika liknande händelser i framtiden att saker går fel mellan när en affär genomförs och när den är avklarad.

Men den nya given skapar också nya problem – det blir nu betydligt mer bråttom att skaffa fram pengarna, vilket gör att likviditeten kan bli ett problem.

“Det kommer att finnas vissa brister kring finansiering, det kommer att finnas några valutarelaterade problem som vi kommer att behöva lösa”, säger Amy Hong, chef för marknadsstruktur och strategiska partnerskap för global bankverksamhet och marknader på Goldman Sachs Group till Bloomberg.

“Det finns mycket ångest även bara kring tekniken och det faktiska sättet på vilket uppgörelserna kommer att ske”, säger hon.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

T+1-problem kring valutor och fonder

Många stora banker och andra institutioner har nu förstärkt sin bemanning för att hantera de snabbare puckarna. Men det finns en rad problem som kommer behöva lösas, exempelvis kring valutahandel och fonder:

Den globala valutahandeln sker idag med ett T+2-system – vilket innebär att internationella investerare som köper amerikanska aktier måste ha dollar redo, annars blir det svårt att hinna skaffa sig nya innan tidsfristen löper ut.

Många fonder ombalanserar sin portfölj mot slutet av handelsdagen eller vid specifika tidpunkter, vilket innebär att det kan bli stora volymer handel som måste göras klart snabbt. Som av en händelse ska de globala MSCI-indexen ombalanseras bara dagar efter T+1-förändringen, vilket är “årets största handelsdatum”, enligt Lynn Challenger, chef för handel på UBS.

Det kommer att bli dagar med dubbelt så stor handelsvolym, då flera dagars affärer ska slutföras direkt. Onsdag blir en sådan dag, eftersom det gamla T+2-systemets avslut från fredagen och nya T+1-systemets avslut på tisdagen båda sker på onsdagen. Liknande saker kommer att inträffa då och då, eftersom att kalendern skiljer sig mellan olika länder.

En stor del av handeln på världsmarknaderna sker idag med robotar, algoritmer och AI. Dessa måste anpassas till det nya systemet vilket skapar nya risker.

“En hel del fingerpekande”

Det har gjorts massor av tester inför bytet, men de flesta räknar ändå med att något kommer att gå fel. Frågan är dock vad – och vems fel det blir.

“Vi kan komma att få en hel del fingerpekande under de kommande månaderna”, säger Jesse Forster, senioranalytiker av marknadsstruktur och teknik på Coalition Greenwich.

ANNONS

Läs även: Se upp för fondpaketet: “Lägg benen på ryggen” (Dagens PS)

Läs även: Investerare gräver guld – på alla marknader (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS