Det gamla uttrycket “den som spar, den har” har aldrig varit mer sant – för nu har svenska fondsparare mer än någonsin. Samtidigt som svensk ekonomi haft ännu ett motigt år har fondsparandet slagit rekord efter rekord.
Svenska fondsparare slår nytt rekord – många väljer bort aktier
Mest läst i kategorin
Svenska fondsparare har anledning att fira. I november nådde den samlade fondförmögenheten en ny rekordnivå och passerade hela 8 400 miljarder kronor, meddelar Fondbolagens Förening.
Bakom rekordsiffran ligger såväl positiv utveckling på börsen som fortsatta insättningar från svenska sparare.
November bjöd på två nyckeltrender
Enligt Fondbolagens Förening var månaden präglad av starka resultat från aktiefonder, som utgör en stor del av det totala fondsparandet. Fondsparandet ökade i november med 223 miljarder kronor – främst i långa räntefonder.
”Fondförmögenheten når nya rekordnivåer även denna månad på drygt 8 400 miljarder kronor. Även exklusive flödet inom premiepensionssystemet har de största nettoinsättningarna gjorts i långa räntefonder vilket skulle kunna tolkas som att fondspararna dragit ner på risken något”, säger Rebecca Jansson, fondekonom på Fondbolagens förening.
“Trots att det endast var ett mindre inflöde i aktiefonder exklusive premiepensionen ser vi relativt stora insättningar i globalfonder och Nordamerikafonder i november.”
Läs även: Den ser ut att bli årets bästa Sverigefond. Dagens PS
Senaste nytt
Aktier står för fondsparares ökning
Frågan är om detta rekord kan innebära början på en ny fas i fondsparandet. Den oroliga och volatila marknaden tvingar sparare att vara beredda på att marknaden kan svänga snabbt, särskilt i en tid av ekonomisk osäkerhet globalt.
Aktiefonder stod för hela 90 procent av kapitalökningen under november, medan blandfonder och obligationsfonder såg mindre tillväxt. Ändå ökar sparandet i räntefonder snabbare – ett tecken på minskad riskaptit bland fondspararna.
Vad betyder rekordet för fondsparare?
Trots de positiva siffrorna finns det flera osäkerhetsfaktorer framöver. Den globala ekonomin påverkas fortfarande av stigande räntor, geopolitisk instabilitet och andra faktorer som kan sätta press på börserna.
För svenska sparare är det viktigare än någonsin att sprida sina risker och ha en långsiktig strategi. Rekordnivåer kan ge en positiv signal, men de får aldrig tas som en garanti för fortsatt uppgång.
Det återstår att se om december kan följa upp denna framgång eller om en korrigering är att vänta.
Läs även: Hagströmer: Följ magkänslan – men gör tvärtom. Realtid
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.