De senaste månaderna har kronan försvagats kraftigt, inte minst mot dollarn. Utvecklingen har fått fler småsparare att söka lyckan i andra länder.
Småsparare flyr landet – söker skydd från svag krona
Mest läst i kategorin
Svenska småsparare placerar allt oftare sina pengar utanför Sverige för att få bättre avkastning. USA- och globalfonder har länge toppat listorna över de fonder vi köper mest.
Läs mer: Svenska fondsparare gräver guld i USA. Dagens PS
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, förklarar för Dagens Nyheter att den amerikanska börsen utklassat den svenska, både på ett års och fem års sikt. Enligt Nordnet har antalet sparare i USA-fonder ökat med 36 procent bara i år.
Läs mer: Sprid dina risker: Så kan du välja globalfond. Dagens PS
Småsparare lockas av stark dollar
En viktig anledning är den starka utvecklingen för den amerikanska börsen. S&P 500-indexet har stigit med 193 procent på tio år, jämfört med Stockholmsbörsens breda OMXS-index som ökat med 75 procent under samma period, skriver DN.
Dessutom har dollarförstärkningen bidragit till att göra USA-investeringar ännu mer attraktiva. “Spararna är väldigt medvetna om valutaeffekten,” konstaterar Bratt.
Läs mer: Kronan i kris: Är en vändning inom räckhåll? Dagens PS
Många svenskar lockas också av techsektorn, som varit en stark drivkraft för USA-börsen. Techjättar som Apple, Google och Amazon är företag som många känner igen och använder dagligen. “Det här är bolag som känns hemma för oss,” säger Bratt.
Senaste nytt
Tung investerare varnar för björnmarknad i USA
Men lyckan på USA:börsen kan snart vara förbi för Sveriges småsparare. Det menar Rob Arnott, grundare av Research Affiliates, som jämför dagens marknadsrally med dot com-eran.
Han varnar för en björnmarknad på S&P 500 inom två år och menar att höga värderingar är en risk. Techjättarna inom Magnificent Seven har drivit uppgången, men rallyt kan vara överdrivet.
Läs mer: Analys: Så övervärderat är Nvidia inför rapporten. Dagens PS
AI-hajpen och förväntad politik under Trump eldar på marknaden, men Arnott ser hot. Nvidias dominans på 90 procent utmanas av konkurrens och fallande priser. Dessutom kan AIgenomslag ta längre tid än väntat.
Läs även: Efter SVB-kollapsen: Riksbanken granskar svenska storbanker. Realtid
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.