Det finns ingen chans att få tillbaka de 17 miljarder kronor som fondsparare i Sverige gick miste om i och med sanktionerna mot Ryssland och Moskvabörsen. 100 000 svenskars innehav försvann.
Så lätt gick 17 miljarder upp i rök
Mest läst i kategorin
Svenska fondsparare har varit ovanligt intresserade av Rysslandsfonder jämfört med andra länder. Så har det varit sedan pensionsreformen för 20 år sedan, då Ryssland sågs som en tillväxtmarknad både ekonomiskt och demokratiskt.
MISSA INTE: Då faller inflationen till ynka 1 procent
Något hände…
Men sedan dess har det hänt något minst sagt. Ryssland har återtagit sin roll som skurkstat och invaderade det europeiska landet Ukraina för exakt ett år sedan på fredag. Vladimir Putin rustar nu för att sprida sitt inflytande till allt fler grannländer och ekonomin har körts i botten av internationella sanktioner.
Det är de sanktionerna som kan ha kostat fondsparare 17 miljarder kronor. Det rapporterar Dagens Industri.
100 000 svenskar berördes
Vid 2021 var nämligen 17 miljarder investerade i Rysslandsfonderna. Dessutom hade många köpt aktier i ryska företag till ett värde av några miljarder till. Totalt berördes 100 000 sparare.
Värdet på fonderna är nu noll eller nära noll, och de fyra rysslandsfonderna är nu avregistrerade sedan i somras. Som ersättning fick ägarna en halv procent av det tidigare noterade värdet.
Fredrik Colliander, förvaltare av Carnegies Rysslandsfond, tror att det kan dröja många år innan utländska aktörer kan handla med aktier i Ryssland igen.
”Så länge kriget pågår och Putins regim finns kvar tror jag inte det blir någon handel med ryska aktier för västerländska aktörer. Sedan Rysslands fullskaliga invasion inleddes är våra ryska tillgångar helt låsta. Det är ett unikt läge och något liknande har nog inte inträffat sedan andra världskriget”, sade han till Dagens Industri.
Läs mer om Ryssland och andra fonder:
Putin: Vi startade inte kriget, Ukraina startade
Rekordupphandling: 1000 miljarder i fonder
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.