Flera av USA:s största fastighetsfonder har stora problem med sin likviditet – något som sätter press på hela det finansiella systemet.
Pressat läge för stora fastighetsfonder – blöder pengar
Mest läst i kategorin
Wall Street Journal tar Starwood Real Estate Income Trust som exempel på hur problematisk situationen blivit för USA:s fastighetsfonder när räntorna stigit.
Fonden, som är USA:s näst största med över 100 miljarder i tillgångar, har fått se inflödet av pengar sjunka till runt 15 miljoner dollar per månad – ned från över 600 miljoner dollar per månad i början av 2022.
Samtidigt har de tvingats begränsa uttagen, under det första kvartalet fick de begäran om uttag på 1,3 miljarder dollar, men tillfredsställde mindre än 500 miljoner dollar av dem. De har begränsat inlösen till 2 procent av fondens substansvärde per månad och 5 procent per kvartal.
“De har inte mycket likviditet kvar”, säger Kevin Gannon, vd för Robert A. Stanger, en investeringsbank som är specialiserad på fastighetsfonder, till WSJ.
Tre dåliga alternativ
Fonden har nu tre alternativ för att inte få slut på pengar helt enligt WSJ – och alla tre är ganska dåliga.
Det första alternativet är att dra på sig mer skulder. Det andra är att sälja av tillgångar till förlust på en dålig marknad. Det tredje är att ytterligare begränsa kundernas möjligheter att få ut sina pengar, vilket skulle
Andra fastighetsfonder har liknande problem. Blackstone Real Estate Income Trust är världens största av sitt slag, och har ännu inte begränsat några uttag. Men utflödena är betydligt högre än inflödena.
Senaste nytt
Investerarna flydde när räntorna steg
Den här typen av fonder var tidigare väldigt populära – när räntan var låg kunde de ge runt 5 procent i utdelning per år. Men investerarna började fly när räntorna steg och de kommersiella fastighetsvärderingarna sjönk.
Än så länge överlever fonderna på kredit och hoppet om att fastighetspriserna ska vända uppåt igen. Men om priserna inte vänder kommer de behöva agera på något av de sätt som beskrivs ovan – vilket kan driva ned fastighetspriserna ytterligare och eskalera fastighetskrisen i USA ännu mer.
Klockan tickar. En kollaps för fastighetsfonder kan få dominoeffekter för många banker som finansierat fonderna, vilket i sin tur kan påverka hela det finansiella systemet likt vad som hände 2007-2008.
“Människor är rädda för fastigheter. Det finns inga goda nyheter”, säger Rick Kahler, grundare av Kahler Financial Group till WSJ.
Läs även: Nytt krispaket ska lösa Kinas fastighetskris (Dagens PS)
Läs även: Miljardär spår två bankkrascher i veckan (Dagens PS)
Läs även: Bill Gates stora aptit på fastigheter – okänt antal (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.