Klarar de svenska fonderna en inlösenschock? Det ska Finansinspektionen reda ut. Nu har man skapat en metod för att stresstesta våra fonder.
Nu ska FI stresstesta våra fonder
Mest läst i kategorin
Paniken bryter ut och helt plötsligt vill alla – eller åtminstone många – lösa in sina fondandelar.
Klarar fonderna det eller brakar de ihop? En väsentlig fråga att svara på, helst redan innan det händer.
Finansinspektionen har därför skapat en metod på området.
Bakgrunden är att ”fonder som erbjuder daglig inlösen kan ha svårt att hantera stora utflöden om deras tillgångar inte kan säljas lätt, snabbt, och i stora volymer utan att priset påverkas betydligt”, konstaterar FI som utgångspunkt.
Utvecklat eget verktyg
För att kunna mäta det har FI utvecklat ett stresstestverktyg, som bygger på simuleringar av stora utflöden och mäter fonders förmåga att möta dessa genom att sälja olika tillgångar.
”Finansinspektionen har i uppdrag att verka för att det finansiella systemet är stabilt, har välfungerande marknader och ett högt konsumentskydd. FI ska också motverka finansiella obalanser för att stabilisera kreditmarknaden”, konstaterar man i rapporten.
”Därför måste FI kontinuerligt identifiera risker, sårbarheter och motståndskraft i det finansiella systemet”.
Senaste nytt
”Identifiera sårbarheter”
Att övervaka likviditetsrisker inom fondsektorn är en viktig del av det arbetet och det är bakgrunden till det stresstestverktyg, som ska ”identifiera sårbarheter kopplade till stora utflöden i den svenska fondsektorn”.
”För att värna om både den enskilde spararen och den finansiella stabiliteten är det viktigt att kunna uppskatta fonders motståndskraft vid stressade förhållanden”, skriver Finansinspektionen som ser tre viktiga delar i verktyget.
Det ska kalibrera en inlösenschock, beräkna likviditeten i fondens tillgångar och mäta hur fondförvaltaren säljer fondens tillgångar.
FI:s stresstest ska sedan ge möjligheten att sammanfatta resultaten via enkla nyckeltal.
Fonderna som går bäst just nu: “Riktigt kul”. Dagens PS
VIDEO: Populära fonder som går dåligt i Sverige. Dagens PS
Svårt för äldre att hitta hållbara fonder. News55
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.