De tre svenska fonderna Enter Cross Credit, Lannebo Räntefond Kort och Strand Företagsobligationsfond är nominerade till Årets Fond 2023.
Tre fonder till låg risk
Mest läst i kategorin
Placeringar i marknadsnoterade obligationer erbjuder många möjligheter till lönsamma investeringar men till varierande risk.
Risker finns i att avgöra kreditvärdigheten hos de som lånat pengar genom att ge ut obligationerna, liksom löptiden på obligationerna och olika förvaltares strategier.
Privata Affärer har nominerat tre kreditfonder till utmärkelsen Årets Fond 2023.
Avkastning till låg risk
Enter Cross Credit var en penningsmarknadsfond men ombildades 2017 till företagsobligationsfond och bytte förvaltare till nuvarande fondförvaltare Gustaf Tegell 2018. Årets resultat landar på 7,5 procent.
Ett mått för att mäta risk är genom Sharpekvot – riskjusterad avkastning – där allt över 0,5 anses vara “bra”. Enter Cross Credit har en sharpekvot på 1,0 vilket anses vara “mycket bra” enligt den Nobelprisade teorin.
Senaste nytt
Historik krävs för en bedömning
För att man ska kunna bedöma fondens och förvaltarnas prestation över tid kräver juryn en historik på 3 år, vilket i dessa bedömningar är en mycket kort period.
Carl Lagercranz och Mari Fors Rhenman på Strand Företagsobligationsfond presterar utomordentligt bra med 9,2 procents avkastning för året. Sharpekvoten hamnar på höga 1,1.
Lannebo Räntefond Kort fokuserar på obligationer med korta löptider. Fondförvaltarna Karin Haraldsson och Katarina Ponsbach levererar en avkastning på 5,5 procent med en sharpekvot på 0,8.
Nominerade till Årets Kreditfond
Enter Cross Credit
Utveckling 2023: 7,5 procent
Förvaltare: Gustaf Tegell
Lannebo Räntefond Kort
Utveckling 2023: 5,5 procent
Förvaltare: Karin Haraldsson, Katarina Ponsbach
Strand Företagsobligationsfond
Utveckling 2023: 9,2 procent
Förvaltare: Carl Lagercrantz, Mari Fors Rhenman
Läs även: Fonderna som du ska satsa på just nu – och undvika
Tre fonder som vågat sticka ut hakan