Dagens PS

Nio miljarder till premiepensionsspararna

Pensionsmyndigheten
Den 7 maj sätter Pensionsmyndigheten in totalt 9,8 miljarder till pensionsspararna. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 maj 2021Publicerad: 09 maj 2021

Med början i dag sätts mer än 9 miljarder kronor i fondrabatter och arvsvinster in på premiepensionsspararnas konton, vilket gör att den ordinarie fondhandeln fördröjs lite.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Totalt sätts 9,8 miljarder kronor i fondrabatter och arvsvinster in samtidigt som 608 miljoner kronor i premiepensionsavgifter dras av.

På måndag den 10 maj startar handeln med de nya fondmedlen som placeras på pensionsspararnas premiepensionskonton och den avslutas i de flesta fall den 11 maj.

Pensionsmyndigheten skriver i ett pressmeddelande att placeringen prioriteras före fondbyten, varför fondbyten som beställs efter den 6 maj kommer stå i kö och genomföras efter det att måndagens handel har avslutats.

Rabattsystemet för fondbolagen har skärpts

“Premiepensionssparare och pensionärer får i år tillbaka över 9 miljarder kronor i rabatter och arvsvinster. Rabatten, på i snitt 65 procent, leder till att fonder inom premiepensionen har låga avgifter vilket leder till en avsevärt högre värdeutveckling, säger Erik Fransson, är chef för Pensionsmyndighetens fondtorgsavdelning i pressmeddelandet.

I april i år skärptes rabattsystemet för fondbolagen vilket gör att de flesta fonder har fått lägre avgift, den maximala avgiften för en fond på Premiepensionsmyndighetens fondtorg är nu 0,68 procent, mot tidigare 0,89 procent.

“Genom att pressa ned avgifterna ytterligare så får pensionssparare och pensionärer tillbaka ytterligare drygt 360 miljoner kronor nästa år”, säger Erik Fransson i pressmeddelandet.

Läs mer: Färre fonder väntas i PPM-systemet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]