Diversifierade fonder tvingas köpa sämre aktier än magnifika sjuan – annars får de inte kalla sig diversifierade.
Magnifika sjuans dominans tvingar fonder att äga sämre aktier
De sju stora techbolag som brukar kallas “magnifika sjuan” (“Magnificent Seven”, Amazon, Microsoft, Meta, Alphabet, Apple, Nvidia och Tesla) har dominerat på börsen de senaste åren och bolagens höga tillväxt har gjort att de är en väldigt stor del av storbolagsindexet S&P 500, rapporterar CNBC.
“Skapar en utmaning”
Investmentbanken Goldman Sachs noterar att det här ställer till problem för fondförvaltare som vill ha diversifierade fonder – de får nämligen inte köpa tillräckligt med aktier i bolagen för att kunna hålla jämn takt med marknaden när den drivs uppåt av techbolagen.
“Den stora indexvikten för Magnificent 7 i jämförelseindex skapar en utmaning för många fondförvaltare. Riktlinjer för diversifiering innebär att fondförvaltare inte kan äga jämförelsevikten och ändå klassificeras som en diversifierad fond”, skriver Goldman Sachs.
Diversifierade fonder tvingas helt enkelt köpa aktier i bolag som presterar sämre än magnifika sjuan för att kunna leva upp till sina regler.
Under historiska snittet
Det syns i resultatet för i år. Bara 34 procent av fonderna som Goldman undersökt lyckas överprestera jämfört med det index som de har som riktmärke. Det historiska snittet är 38 procent.
När börsen dök i somras klarade sig fonderna relativt bra då bolagen magnifika sjuan föll mest, 17 procent. Men techaktierna har sedan dess studsat tillbaka, och nu är vi tillbaka i samma läge: Det är tufft på marknaden för fonder som måste diversifiera sig.
Läs även: Siffrorna från statens usla affär med SAS (Dagens PS)
Läs även: Fondprofilen: Spararna flyr mörkgröna fonder (Dagens PS)
Läs även: JP Morgan sticker ut hakan: “Magnificent 7 är undervärderade” (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.