AI- och mikrochipbolaget Nvidias framfart på börsen gör att fonder behöver ombalansera och därmed skapar ytterligare köptryck i aktien, rapporterar CNBC.
Köptryck på miljarder i storbolag när fonder ska ombalansera
Mest läst i kategorin
Nvidia har rusat tusentals procent de senaste åren och är just nu världens tredje största bolag, räknat i börsvärde, strax efter Microsoft och Apple.
Inte stort avstånd mellan bolagen
Avståndet mellan de tre jättebolagen är dock inte särskilt stort, de ligger alla kring ett börsvärde på 3,2-3,3 biljoner dollar, med skillnad på någon procent och de kan gå om varandra baserat på en enskild dags rörelser på börsen.
Skulle det bli så att Nvidia gått om och blivit störst eller näst störst vid ett visst datum skulle det också få stora konsekvenser. Det handlar om avstämningsdatum för stora indexfonder, som har olika regler för hur de ska balanseras.
Vikten spelar roll
CNBC använder fonden Technology Select Sector SPDR Fund (XLK) som ett “mekaniskt exempel på några av de problem som orsakas av historiskt stor vikt av bara ett fåtal företag i aktieportföljer.”
Hade det blivit så att Nvidia gått om Apple på fredagen då avstämningsdagen var så hade fonden ombalanserat på ett sätt som hade inneburit ett köptryck på 10 miljarder dollar i Nvidia-aktien och säljtryck i Apple-aktien med lika mycket, bara från den fonden. Detta då fonden har övervikt på de två största aktierna inom teknologisektorn, alltså Microsoft och Apple just nu.
Nu gick Nvidia inte om, men det var nära då Nvidia steg och Apple föll.
Andra fonder balanserar efter andra regler och på andra datum. När stora fonder ombalanserar kan det röra sig om stora summor kring aktier som ska byta ägare, och det stärker trender med köptryck på sådant som gått bra och säljtryck på det som gått dåligt.
Läs även: Passiva fonder – orsak till den galna marknaden? (Dagens PS)
Läs även: Småsparandet som driver Indiens börs till rekordnivåer (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.