Dagens PS

Israel-konflikt i Norge – om oljefonden

Israel oljefonden
Protester kring Israel – mot och för – sker just nu över hela väst. I Norge handlar det om oljefonden. (Foto: Andres Kudacki/AP/TT och AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 07 maj 2024Publicerad: 07 maj 2024

Här är det Melodifestivalen, i vårt västra grannland Norge bråkar de också om Israel, men då är det oljefondens aktiviteter som är ämnet.

ANNONS

Mest läst i kategorin

I Sverige bråkas det om huruvida Israel borde få vara med i Eurovision Song Contest i Malmö, som börjar under tisdagen. Kritikerna menar att krigföringen i Gaza borde diskvalificera landet från deltagande.

I många andra länder pågår liknande konflikter, med en nationell touch. I Norge har de en annan vinkel på Israel-bråket. Där är det oljefonden som får kritik för sina investeringar i landet. Oljefonden har i många år uteslutit företag i Israel som bidrar till bosättningar på Västbanken, men det är inte tillräckligt enligt kritikerna.

Tar lång tid i etikrådet

Under tisdagen var det dags för den årliga utfrågningen i Finanskomiteen i Stortinget om verksamheten i Norges Bank Investment Management, som driver Statens pensjonsfond (det som brukar kallas oljefonden) och Folketrygdfondet (som investerar inrikes i Norge).

“I dagens akuta läge, när det gäller kriget i Gaza, fortsätter vi att spekulera i kriget tills Etikrådet, kanske om ett år, lyckas åstadkomma något”, säger Kjell Stephansen från Palestinakomiteen som deltog i utfrågningen i vad som motsvarar Finansutskottet i Sveriges riksdag till E24.

Han är arg på att det etikråd som ska granska de stora fondernas investeringar tar väldigt lång tid på sig att rekommendera vilka företag som borde utestängas.

“Jag tycker att politikerna måste ta ansvar. De kan inte bara skjuta över ansvaret på Etikrådet och sedan sitta sysslolös. De måste nu se till att vi utesluter företag som bidrar till vapenförsäljning till Israel och är inblandade i ockupationen”, säger Kjell Stephansen till E24.

Finansministern: “Helt oacceptabelt”

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), centralbankschefen Ida Wolden Bache och oljefondens chef Nicolai Tangen svarade alla på frågor från kritikerna, som också gav kritikerna i oppositionspartierna Rødt och Sosialistisk Venstreparti delvis rätt i sin kritik om Israel.

ANNONS

“Det vi ser är helt oacceptabelt. Det råder absolut ingen tvekan om det. Finns det företag som bidrar till det, då ska de uteslutas”, säger Finansminister Trygve Slagsvold Vedum om krigföringen i Gaza.

Norges Bank Investment Management var snabba på att lämna Ryssland efter invasionen av Ukraina. Men någon sådan bred exit från Israel tycker inte finansministern är aktuellt även om tycker det är rimligt att utesluta enskilda israeliska företag.

“Ryssland var en del av en stor, internationell sanktionsregim”, säger Vedum.

Läs även: Varning: “Res inte till Malmö” (Dagens PS)

Läs även: Biden kritisk: “Misstag av Israel” (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]