Fonden är upp 9761 procent sedan starten 1988. Nästan alla de åren, sedan 1996, har ansvarig förvaltare varit samma person.
Han har styrt fonden i 28 år – så ser strategin ut
Mest läst i kategorin
Nu berättar förvaltarveteranen vid Carnegies Strategifond, John Strömgren, för Dagens PS om strategin, vilka innehav han särskilt tror på och vad som fått honom att stanna så länge.
28 år är en imponerande svit som förvaltare för samma fond, vad har fått dig att stanna så länge?
“Carnegie Strategifond är verkligen skräddarsydd för att passa långsiktigt sparande, inte minst i tjänstepensionen. Genom åren har fonden lockat till sig ett stort antal sparare och det är nog därför det har varit så kul att förvalta den. Det är ett stort och fint förtroende. Ännu roligare har det blivit de senaste åren, då mina kollegor Simon Blecher och Niklas Edman har tagit allt större roller i förvaltningen av fonden. Vi är väldigt noggranna med successionsplanen för våra fonder, allt för att säkerställa den kvalitén och kontinuiteten i förvaltningen även i framtiden. Även jag kommer ju att sluta någon dag …”
Ni är upp nästan 10 000 procent sedan starten. Hur skulle du beskriva din strategi och på vilket sätt har den utvecklats?
“Carnegie Strategifonds slogan var länge ”våra bästa idéer vid varje tillfälle”, vilket ofta ledde till investeringar i stora, svenska kvalitetsaktier. Ett sånt sparande är i grunden något som borde passa de flesta långsiktiga sparare, men för att göra fonden till en ännu mer komplett produkt investerar vi också i företagsobligationer. Carnegie Strategifond är därmed en variant på en klassisk 60/40-portfölj, med 60 procent aktier med bra utdelning och 40 procent räntepapper med bra ränta. Med det receptet blir Carnegie Strategifond den enda fond man egentligen behöver, tycker jag i alla fall. Man kan också tillägga att fonden investerar allra mest i svenska bolag, men också en del i våra närmaste grannländer. Det är här vi fortfarande hittar våra bästa idéer”.
Något innehav du tycker ser särskilt spännande ut inför 2025?
“Grejen med Carnegie Strategifond och i stort sett alla fonder här på Carnegie Fonder är att vi är väldigt långsiktiga, så det blir sällan några större förändringar i portföljerna. Carnegie Strategifonds största innehav på aktiesidan är Wallenbergarnas Investor (börskurs Investor), som i sin tur består av en rad fantastiska bolag som vi får till rabatt genom att köpa Investor i stället för direkt. Volvo (börskurs Volvo), Alfa Laval (börskurs Alfa Laval) och Holmen (börskurs Holmen) är andra fina bolag vi har ett större aktieägande i.”
Något annat innehav du vill nämna?
“Ett nyare innehav vi kan nämna är Autoliv (börskurs Autoliv), mest känt för sina krockkuddar. Bilbranschen är pressad men på sikt tror vi på en successiv återhämtning, samtidigt som det ställs allt högre säkerhetskrav på bilproducenterna. På räntesidan har vi till exempel Industrivärden, Lundberg och DnB som alla ger en förvånansvärt attraktiv ränta till den låga risk vi ser. Vi har också ökat vår investering i obligationer från statliga Sveaskog, vilket är ett exempel på hur vi på räntesidan kan investera i välskötta bolag som inte är börsnoterade”.
Läs mer:
15 fonder du kan äga livet ut – Dagens PS
Toppförvaltaren om aktien med “noll risk” – Dagens PS
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.