Dagens PS

Gröna fonder vilseleder kunder

Gröna fonder är inte alltid gröna
Gröna fonder och fossilfria fonder kan inte leva upp till sina löften, visar ny rapport. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 29 aug. 2021Publicerad: 29 aug. 2021

Fonder som marknadsför sig som fossilfria har ofta aktier i oljebolag, visar en ny rapport från den brittiska lobbygruppen InfluenceMap. Det är också vanligt att gröna fonder felaktigt påstår sig följa Parisavtalets krav.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Divestering har varit ett ledord i många organisationer på senare år. Tillgångsförvaltare har blivit pressade att visa upp en hållbar profil på aktieinnehavet, skriver Financial Times.

För att möta behovet har det växt fram en större mängd “gröna” och “fossilfria” fonder.

Men många av dessa förvaltare lever inte upp till vad de lovar. 72 av 130 undersökta fonder – sammanlagt värda 67 miljarder dollar – påstod sig ligga i linje med Parisavtalet men levde inte upp till löftet.

Sammanlagt ägde fonderna 153 miljoner dollar oljebolag och annan fossil energiverksamhet.

En annan svårighet för den tillgångsförvaltare som vill göra gröna placeringar, är att beskrivningarna av fondernas hållbarhetssatsningar ofta är vaga.

– Det är väldigt svårt för investerare att korrekt kunna avgöra om fonderna som marknadsför sig som klimatsmarta faktiskt linjerar med Parisavtalet, säger Daan Van Acker, analytiker på InfluenceMap, till Financial Times.

Även fonder som hade marknadsfört sig som “fossilfria” hade innehav i oljebolag, visar rapporten.

Det är välkända investmentbolag, bland annat amerikanska BlackRock och State Street, som ligger bakom de undersökta fonderna.

Omkring en tredjedel av de 130 granskade fonderna avvek från Parisavtalets krav med 10-20 procent. Sådana företag “verkar tillhandahålla en aktieportfölj som är begränsat fördelaktiga för klimatet i jämförelse med resten av marknaden”, enligt rapporten.

ANNONS

Men att sälja av aktierna i fossilbolaget är inte det enda sättet att skapa hållbarhet, säger Ben Caldocott, som forskar om klimat och ekonomi vid universitetet i Oxford, till Financial Times.

Han pekar på att det ibland kan vara en ännu mer effektiv klimatåtgärd om kapitalförvaltare istället börjar ställa krav på “smutsiga” företag.

Relaterade artiklar:

Nordiska pensionsbolag storsatsar på klimatfond

Ny lista: kostnaden för börsföretagens utsläpp

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS