Har du investerat i en ETF, eller kanske i flera? Om svaret är nej, så är du inte ensam. Många svenskar skippar den allt populärare fondvarianten.
Fondtrenden som svenska sparare struntar i
Mest läst i kategorin
Det svenska fondsparandet ökar, och bara i september satte vi in 5 miljarder mer än vi tog ut. Då var intresset störst för räntefonder.
ETF:er, alltså fonder som handlas direkt på börsen, har väckt ett enormt intresse från investerare i stora delar av världen – men desto mindre i Sverige, rapporterar fondkommissionären Morningstar.
Vad är en ETF?
En ETF (Exchange Traded Fund) är en börshandlad fond som följer utvecklingen för ett visst index, en sektor eller en råvara – till exempel guld. Genom att köpa en andel i en ETF får investerare exponering mot en hel marknad eller tillgångstyp på ett enkelt sätt.
Till skillnad från vanliga fonder handlas ETF:er direkt på börsen, vilket gör att deras pris ändras kontinuerligt under dagen, likt enskilda aktier. De erbjuder ofta en kostnadseffektiv och diversifierad investeringslösning.
Rekordår för ETF:er
ETF-marknaden växer snabbt i Europa, med inflöden på över 160 miljarder euro hittills i år, vilket redan överstiger tidigare rekord. Enligt Vincent Denoiseux på Amundi, som intervjuats av Morningstar, beror intresset på flera faktorer.
Läs även: Finansexpertens strategier för dig som vill börja investera. Realtid
Många europeiska investerare byter från aktier till ETF:er för att förenkla portföljhanteringen. “Det är den mest demokratiska produkten eftersom de är lika tillgängliga för privatinvesterare som för institutioner”, säger Denoiseux.
Sverige halkar efter
Trots populariteten i Europa är intresset lågt i Sverige, där institutioner föredrar derivat. Endast 1,2 procent av kapitalet i Sverige är investerat i den här fondtypen, jämfört med 16 procent i Europa.
Den välutvecklade fondmarknaden i Sverige bidrar till det låga intresset för ETF:er. Privatsparare har redan tillgång till billiga indexfonder, säger Fredrik Nordström på Fondbolagens förening till Morningstar.
Fler förklaringar till svensk ETF-diss
Den amerikanska marknaden för ETF:er, som vuxit kraftigt, behöver inte heller ses som en given förebild för oss. Mycket av intresset där drivs av skattefördelar som saknas i Europa.
Fredrik Nordström på Fondbolagens förening ser däremot en potential för ETF:er i Sverige på längre sikt, uppger Morningstar. Eftersom dessa använder en annan form av lösning för betalningar och andelshantering, kan de i framtiden erbjuda fördelar i Sverige, särskilt om fondadministrationen blir mer komplex.
Läs mer: Oljefonden varnar – stor risk på aktiemarknaden. Dagens PS
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.