Avanzas sparekonom är inte förvånad över att fondspararna i hög grad överger Spiltan Räntefond Sverige. Spiltan Fonders ansvarige ränteförvaltare anser dock att fondbolaget är transparent kring riskerna i sin obligationsfond.
Fondspararna straffar Spiltans räntefond
Mest läst i kategorin
Spiltan Räntefond Sverige, som den heter formellt, har fått svidande kritik efter Intrum-raset.
Fondens risknivå har stått i skottgluggen.
“Det verkar som att fondspararna tar händelserna på allvar och väljer att sälja”, säger Avanzas privatekonom Felicia Schön och konstaterar att just företagsobligationsfonder toppar nätmäklarens säljlista i mars.
Läs även om hur Avanzas fondsparare kan ha gjort en blunder.
De flesta av Avanzas fondsparare dumpar Spiltans räntefond, även om inkassobolaget Intrum återhämtat stora delar av sitt dramatiska tapp som gjorde att proppen där och då gick ur Spiltan-fonden, hela årets avkastning gick temporärt upp i rök.
Spiltan Fonder: Vi är transparenta
Spiltan Fonders ansvarige ränteförvaltare Lars Lönnquist svarar på kritiken i en skriftlig intervju med Dagens PS.
Vad säger du till drabbade fondsparare med facit i hand med tanke på att ni marknadsför den aktuella fonden som en lågriskfond?
“I all vår kommunikation är vi transparenta med att fonden investerar i företagsobligationer med den risk det innebär. Det framgår även tydligt att fonden har en rekommenderad placeringshorisont på minst ett år och riktar sig till dig som är beredd att ta lite högre risk för att uppnå möjlighet till högre avkastning än ett traditionellt räntesparande.”
“Spiltan Räntefond Sverige är en företagsobligationsfond som är väl diversifierad men det finns tyvärr alltid en risk att ett enskilt innehav inte utvecklas som förväntat”, förklarar Lars Lönnquist.
Senaste nytt
Lovar att spararna kan lita på fondbolaget
I Norge skulle er obligationsfond inte få kalla sig räntefond sett till risknivån, enligt kritiker, någon hävdar till och med att ni lurar spararna – kommentar?
“Det är för oss svårt att uttala oss om hur det är i Norge då vi är verksamma i Sverige. Med det sagt så har vi att förhålla oss till att fondernas riskklass bestäms utifrån en EU-standard. Skalan baseras på hur en fonds avkastning varierat över tid, jämfört med fondens snittavkastning under de senaste fem åren. Det vill säga, vi som fondbolag bestämmer inte respektive fonds riskklass utan den förändras över tid baserat på ovan. Vi försöker vara så tydliga som möjligt i kommunikation med kund vad gäller fondens inriktning och är transparenta med att fonden investerar i företagsobligationer med den risk det innebär.”
Kan fondspararna lita på er efter det som hänt?
“Ja. Spiltan Fonder har skapat god riskjusterad avkastning under mer än 20 år och vi kommer att göra vårt yttersta för att motsvara alla våra sparares förtroende även framåt. Såväl fonden som fondbolaget har under åren vunnit ett flertal priser för sina konkurrenskraftiga förvaltningsresultat vilket talar för att vi är att lita på”, försäkrar Lars Lönnquist.
Krav på FI-granskning av Spiltans påstådda lågriskfond
Dagens Industri skrev i höstas i en analys, som vi på Dagens PS uppmärksammade, att det finns skäl för Finansinspektionen att granska Spiltans så kallade lågriskfond Spiltan Räntefond Sverige.
Då gällde det fondens exponering mot krisande fastighetsbolag och analysen visade att avkastningen i Spiltan Räntefond Sverige var minus 1,6 procent fjol.
“Risken är låg – till den inte är det längre”, konstaterade tidningens Magnus Dagel.
Läs även: Spiltans vd: Vi missade 10 000 procent i avkastning Dagens PS
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.