Dagens PS

Fondprofilen: Spararna flyr mörkgröna fonder

"Räntefonder har det högsta nettoinflödet på fem år i Europa, vilket är en kategori som svenskar är underviktade mot jämfört med många andra europeiska investerare", säger Morningstars Johanna Englundh till Dagens PS när hon intervjuas som Veckans Börsprofil.
"Räntefonder har det högsta nettoinflödet på fem år i Europa, vilket är en kategori som svenskar är underviktade mot jämfört med många andra europeiska investerare", säger Morningstars Johanna Englundh till Dagens PS när hon intervjuas som Veckans Börsprofil. (Foto: Karl Gabor)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 26 aug. 2024Publicerad: 23 aug. 2024

Som tidigare sparekonom på Fondbolagens Förening och numera redaktör och analytiker på världens största fondanalysfirma Morningstar kan man lugnt säga att Veckans Börsprofil Johanna Englundh har koll på fondmarknaden. För Dagens PS läsare berättar hon nu hur de svenska fondspararna skiljer ut sig, hur Morningstars mytomspunna ratingsystem egentligen fungerar och varför hon kom in på just fondspåret.

ANNONS

Veckans börsprofil är en artikelserie som publiceras varje fredag där Dagens PS ställer fem frågor till en aktuell person inom börs och finans.

Namn: Johanna Englundh

Titel: Redaktör och analytiker på Morningstar Sverige

Bakgrund: Började fondkarriären på Nyhetsbyrån Direkt med bland annat ansvar för kanalens satsning Fonder Direkt. Därefter Sparekonom på branschorganisationen Fondbolagens förening innan Morningstar våren 2022.

Aktuell: Ständigt efterfrågade expert kring svensk och internationell fondmarknad.

1. Vilka är egentligen Morningstar för den om inte är bekant med namnet?

“Morningstar grundades för 40 år sedan i Chicago av en 27-årig aktieanalytiker, Joe Mansueto, som tyckte att det var orättvist att sparare inte hade tillgång till samma information som finansproffs. Så han anställde några personer och startade Morningstar i sin lägenhet – för att leverera investeringsanalyser till alla. Uppdraget då var detsamma som idag, trots att företaget ser helt annorlunda ut: att ge investerare möjligheten att fatta säkra investeringsbeslut och nå den framgång de förtjänar. Inom detta rymmer allt ifrån rating av fonder, aktieanalys, oberoende analyser och marknadskommentarer samt data och statistik och idag finns Morningstar i 32 länder och har över 12.000 anställda”.

ANNONS

Senaste nytt

2. Många förknippar nog Morningstar med framförallt betygsättning av fonder, berätta hur går det till?

“Just stjärnbetyget lanserades faktiskt året efter Morningstars grundades, så det är helt klart en central del i vår historia. Stjärnbetyget är ett rent kvantitativt bakåtblickande mått på en fonds tidigare resultat, mätt från en till fem stjärnor där 1 är det lägsta betyget och 5 är det högsta. Dessa beräkningar görs en gång per månad, och drygt en vecka efter varje månadsskifte offentliggörs nya fondbetyg baserad på fondernas resultat fram till den sista andelskursen i föregående månad. Därmed kan fondernas rating ibland skilja sig mellan månader, precis som fondernas avkastning relativt konkurrerande fonder varierar. Stjärnratingen baseras enbart på en jämförelse av avkastning, risk och kostnader under de senaste tre till tio åren, inom en viss fondkategori och bör användas därefter. Det innebär att det endast bör användas som en första gallring bland fonder i en fondkategori som man intresserar sig för, sedan finns det massa fler faktorer att ta hänsyn till innan man väljer fond”.

ANNONS

3. Ni sitter ju på unikt mycket data om fondmarknaden, några trender som sticker ut för året?

“Det som jag tycker är så spännande med att jobba på ett globalt bolag som Morningstar är att man kan ta del av all data och alla studier som görs på global nivå. Sverige är som bekant en väldigt liten ekonomi, och trots att vi är världsbäst på fondsparande så är vi en liten del av ett mycket större ekosystem. Några spännande trender som jag noterat i år är att räntefonder har det högsta nettoinflödet på fem år i Europa, vilket är en kategori som svenskar är underviktade mot jämfört med många andra europeiska investerare. Men även i Sverige har vi sett att många valt just räntefonder i år, vilket skvallrar om en lägre riskvilja, men också om ett nytt landskap där man faktiskt kan tala om lite avkastning på räntemarknaden”.

Någon mer trend?
“En annan spännande trend är att investerare tycks vända ryggen till Artikel 9-fonderna, de så kallade ”mörkgröna” fonderna. I juli såg vi den tionde månaden i rad med nettoutflöden ur de mörkgröna fonderna i Europa.”

4. Morningstar har även en aktiedel, någon eller några case ni vaskat fram som du vill passa på att bjuda på?

“Det är en mindre känd del av Morningstar, men våra aktieanalytiker täcker runt 1500 bolag globalt. Här används också den välkända stjärnratingen, men en eller två stjärnor indikerar att aktien är övervärderad jämfört med analytikerns uppskattning av verkligt värde, medan fyra eller fem stjärnor indikerar att aktien är undervärderad och därmed kan det finnas ett köpläge. Jag tycker det är spännande att se vad analytikerna tycker om våra nordiska bolag som de täcker, och här hittar vi ett par undervärderade aktier för tillfället såsom Nokia, Genmab, Elekta (börskurs Elekta) och Handelsbanken (börskurs Handelsbanken), medan de mest övervärderade just nu är Atlas Copco (börskurs Altlas Copco), Novo Nordisk, Wartsila, Alfa Laval (börskurs Alfa Laval) och Kongsberg Gruppen”.

5. Innan Morningstar var du på Fondbolagens förening, vad är det som gör fonder så intressant tycker du?

“Det var faktiskt en ren slump att jag hamnade i fondvärlden. Det började med Nyhetsbyrån Direkt, där jag fick chansen att jobba på deras fondredaktion efter mina universitetsstudier. Snabbt insåg jag vilken spännande, men också komplex, värld det är och jag ville helt enkelt lära mig mer. Sedan tycker jag att just fondsparandet i Sverige är så intressant, med vår fondmarknad och hur utbrett fondsparandet är. Varenda svensk skulle helt enkelt kunna dra nytta av att lära sig lite mer om fonder och fondsparande, och om jag kan vara med och bidra till att i alla fall en del lär sig något nytt så är jag nöjd. På vägen lär jag mig själv massor”.

Läs mer:

Veckans Börsprofil: Vardagsekonomens höstråd: “Köpfri månad brukar ge snabb effekt”. Dagens PS

ANNONS

Svensk AI-stjärnan: De här svenska börsbolagen ligger i framkant. Dagens PS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]