Dagens PS

Fondförvaltare ser 30 procent högre silverpris

Silverbullets förvaltare
Silverbullets förvaltare Eric Strand ser en fortsatt kraftig ökning för ädelmetaller framöver. (Bild: Canva / AuAg Silverbullet)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 10 okt. 2024Publicerad: 10 okt. 2024

Har tåget lämnat perrongen för ädelmetallerna? Priserna har rusat sedan starten på 2024, men förvaltaren av fonden AuAg Silver Bullet menar att läget är bäddat för ett fortsatt stigande guld- och silverpris.

ANNONS
ANNONS

Sedan början på året har guld- och silverpriset ökat omkring 25 procent. Det syns på utvecklingen för aktiefonden Silver Bullet som investerar i gruvbolag som framför allt utvinner silver.

Fonden lanserades för fem år sen som “Sveriges mest riskfyllda fond” och är en av de tre fonderna som presterat bäst på Avanzas fondlista i år, med en uppgång på över 40 procent – långt över ökningen på OMXS30.

“Aktier har risk och silver som råvara svänger kraftigt vilket gör kombinationen högoktanig. Därför är det bra att ha en portfölj med 25-30 bolag så man minskar den bolagsspecifika risken”, säger Silver Bullets förvaltare Eric Strand till Dagens PS.

Fortsatt stigande silverpris att vänta

Även om marknaden för ädelmetaller och för gruvbolagen som utvinner silver förknippas med hög risk ser utsikterna för ett ännu högre silverpris goda ut. Guldpriset väntas, enligt storbankerna, fortsätta öka till nya rekordnivåer redan i år – och priset på silver tenderar att följa med.

“Under 2024 har silver börjat sin resa med att komma ikapp, vilket är en av anledningarna till att fonden gått så bra i år. Den andra anledningen är att vinstutveckling för gruvbolagen ser ut att bli explosionsartad, säger Eric Strand och fortsätter:

“Under en period led bolagen av högre kostnader på grund av inflationen men nu har den stannat av och de för bolagen viktiga energipriserna har till och med gått ner. Det får en dubbeleffekt på vinstutvecklingen som då kan, särskilt procentuellt, komma att öka väldigt mycket. Så den goda utvecklingen i år är bara början.”

Silverprisets resa under 2024. (Källa: Kitco.com)
ANNONS

Senaste nytt

Ekonomiskt läge gynnar ädelmetaller

ANNONS

Geopolitisk oro och inflation brukar ofta beskrivas som de stora drivkrafterna bakom ett högre guld- och silverpris, men Eric Strand lyfter fram andra faktorer som talar för ett fortsatt stigande pris.

“Vi ser nu världen gå in i en räntesänkningscykel och nya stimulanser vilket är en miljö där guld och silver trivs. Så det ser egentligen ännu bättre ut för investerare framåt.”

Stora stimulanser och låga räntor innebär, precis som den prisinflation som plågat samhället i skuggan av de pågående krigen, att värdet på pengar minskar – och då ökar värdet på guld, menar Eric Strand.

“Anledningen till att priset på guld och ädelmetaller stiger är att det finansiella systemet har låtit sedelpressarna gå på högvarv. Mängden pengar ökar av ökad skuldsättning vilket i slutändan gör pengar mindre värda.”

Ser silverpris på 39 dollar

I dag kostar ett troy uns silver drygt 30 dollar. Men de allt starkare prognoserna för guld motiverar enligt Eric Strand också ett betydligt högre pris på silver framöver.

“Vår prognos för silverpriset bygger på en förväntad lägre Guld-Silver-Ratio (GSR), som vi fortfarande tror kommer att sjunka till 70:1 inom kort. Med det nya målet för guld, på 2750 dollar per troy uns, och samma GSR-mål är riktmärket för silver strax över 39 USD. Mycket kan hända under årets sista månader!”

Läs även: Miljardinsättningar i fonder i september. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]