Fonderna i fråga har länge kritiserats för sina höga avgifter, men en ny analys visar exakt hur kostsamt det har blivit för investerare.
Fondernas sjuka avgifter: Ätit halva vinsten i över 50 år
Mest läst i kategorin
Sedan 1969 har hedgefonder i USA genererat totalt 3,7 biljoner dollar i vinster – men nästan hälften, 1,8 biljoner dollar, har ätits upp av avgifter.
Avgifterna har skjutit i höjden
Under de senaste decennierna har avgifterna hos fonderna ökat kraftigt. Enligt beräkningar från LCH Investments, en fond av hedgefonder, låg avgifterna fram till tidigt 2000-tal på runt 30 procent av vinsterna. I dag är siffran uppe i 50,4 procent, rapporterar Bloomberg.
Trots kritik från profiler som Warren Buffett och Bill Gross, som kallat avgifterna “otroliga” respektive “ett jättelurendrejeri”, har branschen fortsatt att växa.
Enligt HFR hanterar hedgefonder i dag rekordhöga 4,5 biljoner dollar i kapital – en sjufaldig ökning sedan år 2000.
Senaste nytt
Fonderna behåller vinsten – oavsett prestation
En stor del av avgifterna hos fonderna härrör från att investerare inte återfår redan betalda avgifter vid uttag eller när fonder stängs efter förluster.
Det innebär att under perioder med stora nedgångar, som finanskrisen 2008, kan investerarna drabbas dubbelt: först genom förlusten och sedan genom att fonderna ändå behåller en stor del av tidigare vinster.
Utöver fasta förvaltningsavgifter tar många av de största hedgefonderna även ut “pass-through”-kostnader. Det innebär att investerarna får stå för allt från personalbonusar till bolagets egna forskning och rena nöjesutgifter.
Läs även: Toppförvaltaren om börsen 2025 och nya livet. Dagens PS
De mest lönsamma hedgefonderna
LCH Investments rankar årligen de mest framgångsrika hedgefonderna baserat på totala vinster sedan start. På topp tre för 2024 återfinns:
- D.E. Shaw & Co. – 11,1 miljarder dollar i vinst för året
- Millennium Management – 9,4 miljarder dollar
- Citadel – 9 miljarder dollar
Totalt genererade de 20 mest lönsamma hedgefonderna 93,7 miljarder dollar i vinster under året, motsvarande en tredjedel av hela branschens resultat.
Kritik mot fonderna men få förändringar
Efter finanskrisen 2008 fanns en möjlighet att ompröva avgiftsstrukturen, men enligt Rick Sopher, ordförande för LCH, skedde aldrig någon större förändring. Branschen fortsätter att dra in enorma summor, samtidigt som investerarna får se en allt mindre del av de totala vinsterna.
Trots den massiva kritiken verkar det finnas en fortsatt efterfrågan på hedgefonder, inte minst från institutionella investerare som pensionsfonder och stiftelser. Frågan är hur länge de är villiga att acceptera att hälften av deras potentiella avkastning går direkt till fondförvaltarna.
Läs även: Snart blir det billigare att betala över gränserna. Realtid
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.