Dagens PS

Fonder för grön energi slår marknaden i Kina

Grön energi Kina
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 03 aug. 2021Publicerad: 03 aug. 2021

Börshandlade fonder med fokus på grön energi har presterat bättre än både andra temafonder och bredare ETF:er (Exchange Traded Funds) under första halvan av 2021, skriver Financial Times. 

ANNONS
ANNONS

Sju av de tio bäst presterande ETF:erna i Kina är fokuserade på grön energi, enligt data från Wind Info. Bäst har det gått för E Fund Management’s E Fund CSI New Energy ETF som är upp 45,5 procent i år, följt av China Asset Management’s ChinaAMC CSI New Energy ETF som har haft en uppgång på 44,6 procent.

“Mot bakgrund av Kinas koldioxidmål för 2030-2060 har sektorerna för elektrifierad transport och tillverkning satts i rampljuset och blivit de första med drivkraft att minska koldioxidutsläppen”, säger Kevin Xu, partner och chef för gruvnäring och metaller på Deloitte Kina till Financial Times.

Han säger till FT att de flesta av Kinas gröna ETF:er sysslar med elektriska fordon, batterier eller solenergi.

”Som en del av de nationella politiska prioriteringarna satte Kina upp ambitiösa mål för koldioxidutsläpp för att begränsa riskerna för klimatförändringar. Detta representerar en snabbt växande marknad för kinesiska företag att aktivt engagera sig i ren energi och energibesparing, säger Ng Sze Yoon, Singapore-baserad chef för Asien-Stilla havet på Broadridge.

Läs mer: Kinesisk media: ”Onlinespel är elektroniska droger”

Läs mer: Solenergi allt billigare – satsar nu på mer kraft

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]