Hävstång på index, fastigheter, energi och Indien har varit årets största vinnare bland fonder. På andra sidan ekvationen finns ädelmetaller, Brasilien och Kina som är årets största förlorare.
Fonder: Årets största vinnare och förlorare
Mest läst i kategorin
Xact tar både förstaplatsen och sistaplatsen i listan över årets bäst och sämst presterande fonder på den svenska marknaden. Det handlar om bolagets indexfonder med stor daglig hävstång, Xact Bull 2 respektive Xact Bear 2, som har 200 procent daglig hävstång. Xact Bull 2 är upp 53,35 procent, och Xact Bear 2 är ned 39,38 procent.
Bottenplacering efter misslyckade blankningar
Företaget tar också plats med ytterligare två fonder bland de fem sämsta, där Xact Bear (150 procent daglig hävstång) är minus 30,93 procent och Norge-fonden med hävstång Xact OBS Bear är minus 27,76 procent. Andraplatsen på listan över årets sämst presterande fonder innehas hedgefonden Gladiator, där kapitalförvaltaren Max Mitteregger misslyckats med blankningar i bland annat Balder och EQT, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om. Femteplatsen på bottenlistan Schroder ISF Global Gold A Acc CHF, som investerar i guldgruvor och guld. Fonden är ned 23,18 procent i år.
Bland de fonder som är vinnare är Danske Invest Sverige Småbolag SA SEK näst bäst, som har levererat 51,69 procent avkastning hittills i år. Fonden fokuserar på små och medelstora svenska bolag. SEB Micro Cap C SEK – Lux tar med resultatet 51,13 procent hittills i år hand om tredjeplatsen. DNB Fund – Private Equity retail B har presterat fjärde bäst i år med en uppgång på 47,71 procent, och femte bäst är IKC Fastighetsfond A som är upp 46,45 procent.
Fastigheter och energi i topp
Fastighetsbolag är också den fondkategori som funkat bäst. 36,19 procent upp år hittills, följt av branschfonder inom energi som är upp 34,54 i år i snitt. Indien är upp 33,49 procent. Branschfonder för ädelmetaller har lyckats sämst av fondkategorierna, med ett minus på 12,50 procent. Brasilienfonder har gått näst sämst, minus 8,58 procent, följt av Kina som fondkategori, med minus 8,21.
Statistiken kommer från Millistreams aktuella fondkurser för samtliga bolag på svenska marknaden, via Dagens industri.
Läs även: Analys: Teknikindex slår fonder över tid
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.