Den trendföljande hedgefonden Lynx har haft en svag utveckling under de senaste tre åren och har inlett 2018 med röda siffror. I en intervju med Dagens Industri ger fondbolagets grundare och vd Svante Bergström sin syn på utvecklingen. Han hävdar att det finns “en hel del som tyder på att trendföljande förvaltning har det värsta bakom sig”.
Fondchef talar ut: Därför backar vi tre år i rad
Mest läst i kategorin
På frågan vad som orsakade förlusterna för fonden under februari, då den backade med hela 14,1 procent, säger Svante Bergström att fonden följer trender, men på längre sikt.
”I början på februari, när börserna vek ned, dollarn vände riktning och råvarorna började sjunka – tillsammans gjorde det att vi tappade mycket av de pengar vi hade tjänat i januari” säger Bergström och fortsätter:
”Februarirörelsen ägde rum under några dagar, vår genomsnittliga innehavstid är normalt sett ett par månader. Vi kan inte vända om positionerna på ett par dagar. Däremot minskade vi positionen kraftigt, vi halverade på två dagar.”
Det faktum att fonden inte levererat absolut avkastning under de senaste tre åren förklarar Bergström med att det varit en besvärlig period för trendföljande strategier överlag.
“Vi har haft en väldigt stark utveckling på aktiemarknaden, där har vi tjänat bra med pengar. Men samtidigt har vi förlorat pengar på råvaror, räntor och valutor”, säger han.
Det faktum att fonden tappat under en period i februari som präglats av finansiell oro, vilket normalt är en miljö som strategin gillar, förklarar Bergström med att tidsperspektivet är för kort.
”Det är olika tidsperspektiv. Investerarna använder Lynx som ett skydd vid lite mer långsiktiga börsnedgångar och finansiell oro som håller på åtminstone några månader. Historiskt har vi levererat väldigt bra avkastning i sådana perioder”, säger Svante Bergström.
Enligt hedgefond-vd:n har inte den senaste tiden tapp för fonden resulterat i några större utflöden från investerarkollektivet.
”Den stora kundgruppen är institutioner, pensionsfonder och professionella investerare. De använder trendföljande fonder för att säkra sig lite om det skulle bli en långsiktig börsnedgång. Vi har till och med sett inflöden från den typen av kunder.”
”Med privatpersoner har vi sett lite utflöden, jag tror de är mer känsliga för avkastningen på kort sikt och söker sig kanske mer till de investeringar som har gått bra på sistone.”
På frågan om Brummer, som äger 40 procent av Lynx, överväger att avsluta sina allokeringar till fonden givet den senaste tidens svaga resultat, precis som man gjorde 2016 med fonden Zenit, svarar Bergström:
”Vi känner tillförsikt och har ambitionen att hålla på i många år. Jag har inte fått några indikationer att Brummer heller skulle ha några ’second thoughts’”.
Per den 8 mars hade Lynx tappat cirka 7,6 procent sedan årets början, under mars har fonden därmed backat omkring 0,9 procent. Detta enligt fondbolagets hemsida.
Nyheter producerade i samarbete med Finwire
Nyheter producerade i samarbete med Finwire
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.