Indexfonder är ett lämpligt verktyg för dig som vill ha ett smidigt och billigt sparande. Men som med det mesta så har även indexfonderna baksidor.
Fem orsaker att undvika indexfonder
Merparten av svenskarnas sparande sker genom fonder, och de vanligaste fonderna är indexfonder. Ett sparande i indexfonder är smidigt, många presterar bra och de har ofta väldigt låga avgifter.
Vid första anblick kan det låta som en genväg till det perfekta sparandet, men även indexfonder har brister – som vi listar nedan så att du kan ta det i beaktning när du lägger upp din investeringsstrategi.
Först och främst – vad är indexfonder?
En indexfond är en typ av investeringsfond som passivt följer utvecklingen av ett specifikt aktieindex, exempelvis USA:s största bolag eller en mix av europeiska gruvbolag.
Istället för att aktivt välja vilka aktier eller tillgångar som ska ingå, speglar fonden automatiskt sammansättningen av indexet. Går en del i indexet upp eller ner så följer fonden med.
Detta gör indexfonder ofta billigare än aktivt förvaltade fonder, eftersom de inte kräver samma nivå av förvaltning. De är populära bland investerare som vill ha en bred diversifiering och låga avgifter.
Sprid dina risker: Så kan du välja globalfond
Vill du sprida din risk utanför Sveriges gränser? Då kan globalfonder vara en lämplig lösning. Ta del av några grundläggande tips och tankar innan du väljer globalfond.
Fem argument mot indexfonder
På Investopedia har man listat fem av nackdelarna med att placera sina pengar i indexfonder. Med det sagt finns det även gott om argument som talar för den här typen av fonder – men det är viktigt att lyfta båda sidorna.
- Ingen skyddsmekanism vid marknadsnedgång
Indexfonder är designade för att följa marknaden – på gott och ont. Om marknaden faller, gör fonden det också, utan någon aktiv förvaltare som kan försöka minska förlusterna. Detta innebär att investerare kan drabbas av stora nedgångar vid ekonomiska kriser. - Begränsad flexibilitet vid förändringar
Eftersom indexfonder är passivt förvaltade speglar de enbart sitt index och saknar möjlighet att anpassa sig till förändringar på marknaden. Till exempel kan de inte dra nytta av kortsiktiga möjligheter eller undvika underpresterande sektorer. - Ingen kontroll över specifika investeringar
Investerare i indexfonder har inget inflytande över vilka aktier eller obligationer som inkluderas. Om en viss sektor eller ett företag inte är i linje med dina värderingar eller investeringsmål, har du ingen möjlighet att påverka innehaven i fonden. - Brist på aktiva strategier
Indexfonder följer en enda strategi: att replikera ett index. De erbjuder inte möjligheten att diversifiera genom olika förvaltningsstilar, som värdeinvestering eller tillväxtinvestering. Detta kan vara en begränsning för investerare som söker en mer dynamisk strategi. - Kan vara mindre engagerande för aktiva investerare
För de som gillar att aktivt välja och analysera investeringar kan indexfonder kännas opersonliga och tråkiga. De erbjuder inte samma nivå av “spel” eller personliga vinster som aktivt förvaltade portföljer.
Alternativ till att investera i index
För den som vill komplettera eller rent av undvika indexfonder men som ändå vill vara på börsen finns det en mängd olika alternativ. Nedan listas några av de mest populära.
Aktivt förvaltade fonder
Fonder med en professionell förvaltare som aktivt väljer vilka aktier eller obligationer som ska ingå i portföljen, med målet att överträffa marknaden eller ett visst jämförelseindex.
Aktiva fonder kan erbjuda mer flexibilitet och anpassning till marknadsförändringar, men de har ofta högre avgifter jämfört med indexfonder – och överlag går de sämre än index.
Enskilda aktier
Att direkt investera i enskilda aktier ger dig full kontroll över vilka företag du investerar i. Detta kräver mycket kunskap och tid för att analysera marknaden och företagens prestationer, men det kan vara mer engagerande och erbjuda högre avkastning – men till högre risk.
Egenvalda aktier kan också kombineras med andra investeringsformer, som indexfonder, för att sprida risken.
Investmentbolag
Investmentbolag fungerar som en typ av fond, men är istället ett bolag som äger och förvaltar en portfölj av aktier i andra företag.
Dessa bolag är ofta långsiktiga i sina investeringar och kan ge investerare en bred diversifiering till låga kostnader. Exempel på svenska investmentbolag är Investor, Industrivärden och Latour.
Många ser investmentbolag som ett attraktivt alternativ till fonder tack vare deras fokus på värdeökning och utdelningar – och de investmentbolagen har låga förvaltningskostnader, även jämfört med många indexfonder.
Läs mer: Därför är norska kronan lika svag som svenska valutan. Realtid
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.