Dagens PS

Ericsson börsrusar: Här är fondvinnarna

Lannebos Robin Nestor och Martin Wallin är de två förvaltare som lyckats pricka in att ha mest Ericsson i sina fonder enligt nätmäklaren Avanzas statistik. Aktien rusar efter dagens rapport vilket lär glädja andelsägarna.
Lannebos Robin Nestor och Martin Wallin är de två förvaltare som lyckats pricka in att ha mest Ericsson i sina fonder enligt nätmäklaren Avanzas statistik. Aktien rusar efter dagens rapport vilket lär glädja andelsägarna. (Foto: Mikaela Landestrom/TT och Lannebo Fonder)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 15 okt. 2024Publicerad: 15 okt. 2024

Ericsson slog till med en kanonrapport och stiger nu till sin högst nivå sedan januari 2022. Det får också flera svenska fondägare att jubla som haft aktien som ett stort innehav.

ANNONS

Wallenbergarnas Investor (börskurs Investor), Christer Gardells riskkapitalbolag Cevian och Mats Qvibergs Öresund (börskurs Öresund).

Många som har skäl att jubla

De är några av de största vinnarna när Ericssons (börskurs Ericsson) vd Börje Ekholm i dag presenterade en kanonrapport som får aktien att rusa över 7 procent i skrivande stund.

Plus tiotusentals småsparare såklart.

Men det finns även ett antal fondförvaltare och fondägare som har skäl att vara glada efter dagens rapport.

Enligt nätmäklaren Avanzas sammanställning har de tio fonder som har mest Ericsson i portföljen alla mer än fem procent av andelsägarnas kapital i aktien.

Tre fonder har ännu mer än så, över 7 procent av kapitalet i telekombolaget, vilket lär växa som andel efter dagens uppgång.

ANNONS

Senaste nytt

Ericsson största innehavet

Den fond som lyckats pricka allra mest rätt, med 8,13 procent av kapitalet i Ericsson enligt Avanza, är fonden Lannebo Sverige.

ANNONS

Fonden har Ericsson som sitt största innehav vilket även tvåan på listan Lannebo Sverige plus har med 7,86 procent av kapitalet allokerat i telekombolaget.

Båda fonderna förvaltas av Martin Wallin och Robin Nestor som har det som fondernas största innehav. Tredjeplatsen innehas av fonden DNB Teknologi S som har 7,77 procent av kapitalet i Ericsson.

I juli månads fondbrev, då Ericsson redan börjat klättra starkt för året, trodde Lannebo-förvaltarna att det finns mer att hämta i aktien.

“Ericsson genererar för tillfället låga vinster och under bolagets kapacitet. En ökad kundefterfrågan, fortsatt kostnadskontroll och förbättrad kapitalallokering är ingredienser för attraktiv avkastning kommande 12 månader”, skrev förvaltarna då.

En profetia som visade sig vara en fullträff. Återstår om uppgången håller i sig för dagen och hur kursen utvecklar sig framåt.

Läs mer:

Miljardinsättningar i fonder i september – Dagens PS

Uselt facit: 225 fonder back senaste tre åren – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]