Dagens PS

Den norska oljefonden tappar värde på fastigheter

Sjunkande fastighetsvärden gör att den norska oljefonden tappar i värde
Sjunkande fastighetsvärden gör att den norska oljefonden tappar i värde. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 30 nov. 2023Publicerad: 30 nov. 2023

Den norska oljefonden har 590 miljarder norska kronor investerade i fastigheter, men hälften av fondens utvalda städer är i kris. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Högre aktiekurser och den kraftigt försvagade norska kronan har fått den norska oljefonden att nå nya rekord, fonden närmar sig nu 15,6 biljoner norska kronor, cirka 15,24 biljoner svenska, det rapporterar Finansavisen.

Åtta strategiska städer

Men den höga räntan har, tillsammans med en förändrad attityd till hemmakontor, gjort att värdet på fastigheter i fondens så kallade strategiska städer, har störtdykt.

De strategiska städerna är Paris, London, Berlin, New York, Boston, San Fransisco, Washington D.C. och Tokyo. Fyra av dessa åtta utvalda städer är i kris. 

Vid slutet av första halvåret stod Oljefondens fastighetsinvesteringar för 3,9 procent av fonden, vilket motsvarar 590 miljarder norska kronor, cirka 576,37 miljarder svenska kronor.

De tre största börsnoterade fastighetsinvesteringarna är bostadsbolag, två av dem är amerikanska.

Oljefonden äger också flera kontors- och logistikföretag. I de fyra amerikanska städerna New York, Boston, Washington D.C. och San Fransisco är kontorsvakansen nu stor.

ANNONS

Senaste nytt

Värdetappet sannolikt högre

Det som utgör fondens största del av fastighetsinvesteringarna är onoterade bolag. Onoterade aktier står för 345 av de 590 norska miljarderna.

ANNONS

Hela 49 procent av de onoterade bolagen är amerikanska, 17,8 procent är brittiska och 16,1 procent är franska.

Enligt NBIM var totalavkastningen på fastigheter förra året minus 14,1 procent. Det är fördelat på ett tapp på 30,8 procent för börsnoterade fastighetsaktier, onoterade fastigheter sägs ha ökat med 0,1 procent.

”Fram till tredje kvartalet i år har vi haft ett värdefall på 10,4 procent. Det är stora skillnader mellan olika sektorer och olika geografiska marknader. Värdefallet har varit störst inom kontorssektorn i USA, säger Mie Caroline Holstad om den onoterade fastighetsportföljen till Finansavisen.

Hon är Oljefondets chef för fastighets- och infrastrukturinvesteringar och säger vidare att fonden haft fem kvartal med ett värdefall, totalt minus 17,8 procent. 

Värdetappet i den norska oljefonden är sannolikt mycket högre än de officiella rapporterna visar eftersom det är svårt att identifiera verkliga marknadsvärden då de handlas lite fastigheter.

Vill inte gissa

Ole André Kjennerud, på DNB Markets, vill inte ge sig på någon gissning om hur mycket fastighetsvärdena i de fyra städerna har fallit, men han säger att det här var ett stort ämne när han i september besökte USA. 

”Huvudbudskapet från alla vi träffade där borta är att det här är ett ‘slow moving train wreck’, ett tålamodsprov mer än något annat. Sedan hoppas man att räntorna ska ha sjunkit så mycket om några år att det kan bli en uppsida igen, säger han till Finansavisen.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Norska oljefonden nu UBS största ägare Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS