Dagens PS

Då ska du ha en räntefond – förvaltaren förklarar

Therese Persson, räntefondsförvaltare på Lannebo Fonder.
Therese Persson, räntefondsförvaltare på Lannebo Fonder. (Foto: Lannebo Fonder)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 13 feb. 2025Publicerad: 13 feb. 2025

Bara drygt 12 procent av svenskt fondsparande är placerat i räntefonder. Vad är det investerarna riskerar att gå miste om, när borde man ha en räntefond och hur ser utsikterna ut för 2025?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens PS tog ett samtal med Therese Persson som är förvaltare av räntefonder på Lannebo.

“Ett bra komplement”

“Förenklat kan man säga att en räntefond lånar ut pengar genom att köpa en obligation utgivet av den som vill få in kapital (och får ränta under tiden på detta) medan man vid köp av aktier istället köper en andel av bolaget. Så en räntefond tittar mer på skuldsidan, hur stor sannolikhet är det för att man får tillbaka sina utlånade pengar? medan aktiefonder tittar mer på tillgångssidan”, förklarar hon skillnaden mellan de två vanligaste fondtyperna på marknaden.

Med bakgrund på Danske Bank kom Therese Persson till Lannebo strax innan årsskiftet. “Att marknadens fokus hela tiden förändras” är en del av hennes intresse för just räntefonder.

Den absoluta majoriteten av svenskt fondkapital på 8700 miljarder kronor ligger som sagt i aktiefonder visade Fondbolagens förenings senaste statistik. Men för vem passar egentligen en räntefond?

“Med tanke på att en räntefond generellt är mindre volatil så passar det investerare som vill ta en mindre risk och därmed ha en mer stabil avkastning. Det vanligaste är därmed att man ökar andelen man har i en räntefond vs aktiefond, desto äldre man blir”, förklarar ränteförvaltaren och utvecklar;

“Det är också ett bra komplement om man vill diversifiera sin portfölj, särskilt om man redan har en hög andel aktier. Om man anser att börsen är för högt värderad och tror att ekonomin går mot en lågkonjunktur och att centralbankerna därmed kommer att behöva sänka styrräntorna, så är det en bra tidpunkt att allokera in en del av sitt kapital till räntefonder.”

ANNONS

Senaste nytt

Så påverkas en räntefond av räntan

En felaktig föreställning skulle kunna vara att räntefonder skulle gå ned när också räntan sänks. men det är snarare tvärtom;

ANNONS

“Med tanke på att priset på obligationer stiger när räntan går ned (och vice versa) så innebär det att det är en gynnsam miljö för räntefonder. Särskilt för fonder som har en lång duration, så vid räntenedgångar är det bra för en fond som har så långa obligationer som möjligt. Men det handlar också mycket om fondens sammansättning, vilken kreditrisk man tagit och vilken typ av löptider man har i portföljen”, säger Therese Persson till Dagens PS.

Vill du få fler nyheter som denna från Dagens PS? Prenumerera på våra nyhetsbrev.

Vad mer kan påverka räntefonders utveckling?

“Det är en samlad kompott av makroutsikter, så som hur den ekonomiska tillväxten väntas vara framöver, hur inflationsutsikterna ser ut, förväntningarna om nivån på centralbankernas styrränta och den generella riskaptiten. För en obligation är det lite bakvänt jämfört med aktier, om räntan stiger så sjunker värdet på obligationen och vice versa, om räntor sjunker så stiger priset på obligationen”, säger Lannebosförvaltare och tillägger;

“Om inflationen väntas vara hög framöver så kräver investerare en högre kompensation för att låna ut pengar i termer av ränta.”

Läs mer:

Stjärnförvaltarens nyaste köp – och gamla favorit – Dagens PS

Vann rekordhöga 107 miljoner – köper nu fonder – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS