Dagens PS

Bråse i stor intervju: "Trodde aldrig jag skulle köpa den aktien"

"Det är ingen aktie som jag kommer att bli geni-förklarad för närmsta halvåret men om jag tänker på var de kan vara om fem år så kan det bli riktigt bra", säger nyblivna fondförvaltaren Richard Bråse till Dagens PS om ett av sina innehav.
"Det är ingen aktie som jag kommer att bli geni-förklarad för närmsta halvåret men om jag tänker på var de kan vara om fem år så kan det bli riktigt bra", säger nyblivna fondförvaltaren Richard Bråse till Dagens PS om ett av sina innehav. (Foto: Protean Fonder)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 04 apr. 2025Publicerad: 04 apr. 2025

“Om någon sagt för ett halvår sedan att du kommer starta en fond och ha med den aktien så hade jag sagt “är du go i huvet eller?”, säger den helt nyblivna fondförvaltaren Richard Bråse på Protean fonder med ett skratt till Dagens PS.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Som Veckans börsprofil berättar nu den tidigare ekonomijournalistlegendaren om nya insikten kring banker efter att ha tagit klivet över till finansbranschen, sektorn han valt att plocka in i fonden efter börsraset och svårigheten att beskriva sin egen investeringsstil på ett enkelt sätt.

Veckans börsprofil är en artikelserie som publiceras varje fredag där Dagens PS ställer fem frågor till en intressant person inom börs och finans.

ANNONS

Namn: Richard Bråse

Titel: Förvaltare på fonden Protean Aktiespar Norden

Bakgrund: Profilerad journalist på Dagens Industri från 2010 till 2024, där han blev känd för sina skarpa aktieanalyser där bolag kunde råka ut för en så kallad “bråsning”.

Aktuell: Gick live med sin fond den 1 april, mitt i Donald Trumps tullkaos.

1. Sportfrågan; hur känns det nu när fonden är live på riktigt, har du kunnat förlika dig helt med förvaltarrollen ännu?

Jag vet inte riktigt hur man ska känna sig, jag känner inte efter så mycket. Journalist är ju ett av de yrken som man ÄR, precis som sjuksköterska eller läkare. Jag kommer nog alltid att känna mig som journalist även om jag jobbar med något annat. 

Det är absolut skönt att fonden lanserat. Det har varit frustrerande att sitta och titta på en modellportfölj, när man fått se hur priserna sprungit iväg i vissa fall.

ANNONS

Serieförvärvaren OEM (börskurs OEM) är ett sådant exempel. Aktien har gått oerhört starkt sedan  EQT (börskurs EQT) kom in som ny huvudägare. Med rätta, för det är alldeles uppenbart att EQT kommer växla upp förvärvsintensiteten flera hack i ett i grunden väldigt bra bolag. 

ANNONS

Senaste nytt

2. I våras var du orolig för dålig tajming på fondstarten givet att börsen då gått starkt. Har du kunnat nyttja “dippen” nu i raset?

Den första dagen är lite speciell när man startar en fond. Du måste investera merparten av det förvaltade kapitalet direkt, eftersom det bara får finnas som mest 10 procent i kassan vid dagens slut enligt regelverket.

I det extremt kortsiktiga perspektivet blev det retsam tajming, eftersom börsen öppnade upp. Skulle jag börjat dagen med den portfölj jag köpte ihop så hade den varit upp 1,5 procent i premiären. Nu blev det 0,01 procent medan jämförelseindex var upp runt 0,5 procent.

Men om man lägger förstoringsglaset åt sidan och zoomar ut är det svårt att anklaga börsen för att ha gått starkt senaste tiden. Många av aktierna i portföljen har fallit ganska brant veckorna innan lanseringen och det är i turbulenta tider de bästa lägena uppstår. 

Nu pratar alla om tullarna men jag kan ju inte sätta ihop en långsiktigt orienterad fond med aktier som ska vara de största relativa tullvinnarna, för om ett halvår eller ett år det ett annat tema som regerar.

Vill du få fler nyheter som denna från Dagens PS? Prenumerera på våra nyhetsbrev.

Jag säger inte att det Donald Trump gör nu inte kommer få långtgående konsekvenser, men det är inte det enda som kommer att dominera tillvaron för all framtid. 

Samtidigt har han varit väldigt tydlig med att både räntan och dollarn måste ned. Att börsen ska upp verkar inte vara en faktor längre för Trump.

ANNONS

Tanken med fonden är inte att titta på vad som händer närmsta kvartalet. Det handlar om vilka bolag som kommer att vara värdeskapande på sikt och där priset på aktien är bra för dig som investerare. Du kan ju köpa världens bästa bolag men gör du det för dyrt så får du ingen avkastning.

3. Vilken var den först aktien du köpte, något innehav du särskilt ser fram emot att följa?

“Första aktien” är svårt att svara på, man köper ju allt i en stor klump. 

Jag gillar portföljen, men det är klart att det finns aktier som har större osäkerhetsmoment än andra, absolut. Det måste samtidigt nästan alltid vara något som skaver här och nu för att inte priset på aktien ska vara för högt.

Blir det inte som man tänkt, måste man tänka om. Jag kan ha fel, men det är en naturlig del av aktiv förvaltning. 

Ett bolag som jag är väldigt, väldigt fäst vid och som får mycket pisk här och nu på grund av sin USA-exponering är finska Hiab. Det är ingen aktie som jag kommer att bli geni-förklarad för närmsta halvåret men om jag tänker på var de kan vara om fem år så kan det bli riktigt bra.

Bolaget bytte namn från Cargotec exakt samma dag som fonden startade. Förra sommaren knoppade de av sin truck-verksamhet och nu har de även sålt av sin projektbaserade hamnverksamhet som gick under namnet MacGregor och som alltid har kunnat komma med dåliga överraskningar.

Fonduppstickarna: “Aktien är en vinnare över tid”

Aktien har haft det tufft under ett par år men nu tror förvaltarna bakom fonduppstickaren Protean att det är ett bra ingångsläge i bolaget.

Säger du Cargotec till en rutinerad verkstadsanalytiker så ser du att de får rädsla och skräck i blicken. Alla som har haft en bestämt uppfattning om bolaget har historiskt fått en smäll på käften för att de har varit ett hopkok av helt disparata verksamheter där hamnverksamheten varit notoriskt stökig.

ANNONS

Hiab har nästan fungerat som en återförsäkrare för hamnverksamheten men nu får bolagen stå på egna ben. Jag är stor anhängare av renodling och avknoppningar. Konglomerat mår oftast bra av att styckas så att alla delar kan äga sitt eget kassaflöde och kapitalallokering.

Hiab har haft högre organisk tillväxt än nästan alla andra verkstadsbolag i Norden de senaste tio åren, de har avkastning på sysselsatt kapital på 30 procent och en jättestor nettokassa, vilket borgar för förvärv.

De gör kranar för lastbilar, så konjunkturellt kanske sådär men strukturellt fenomenalt. Och de värderas till elva gånger resultatet för 2024. Det är ett av mina större innehav i portföljen och de har en grym vd i Scott Philip. En sån här person som fattar vad som driver värde.

4. Om man som sparare vill “investera som Richard Bråse” hur ska man tänka då, vilka är dina viktigaste principer och nyckeltal?

Jag har insett att det är väldigt svårt att på ett generellt och allomfattande plan förklara hur jag prioriterar och förvaltar.

Det finns ingen enhetlig, enkel formel tillämpbar på alla tänkbara situationer. Hur beskriver man en portfölj med fyrtio innehav med verksamheter som varierar från kompressorer till isländska proteser?

Men en sak som förenar är att det ska vara bolag som har bra kapitalförräntning på teoretiskt obelånat kapital. Alltså avkastning på sysselsatt eller investerat kapital som egentligen är samma sak i grund och botten. Med vinster översatt till starka kassaflöden.

Bolaget är bortglömt, ratat och ingen bryr sig om det mer än Fredrik Lundberg.

Det är ju inte fastighetsbolag man tänker på då. Det är ju en sektor som har väldigt stora balansräkningar som är lågavkastande, och knappast lågbelånade.

ANNONS

Ändå har jag köpt Hufvudstaden (börskurs Hufvudstaden). Om någon sagt för ett år sedan att du kommer starta en fond och ha med Hufvudstaden så hade jag sagt “är du go i huvet eller?”.

Men veckorna innan fonden skulle starta så hade du ett nytt ränteuppställ och fastighetsaktier slaktades ned. Hufvudstaden har nu 4,4 procent i implicit yield och noll finansiell risk.

Med Hufvudstaden får du nu de bästa husen i Sverige men de har också fått en liten tillväxtdrivare i flera projekt, som exempelvis Johanna i Göteborg, vilket de saknat tidigare. Bolaget är bortglömt, ratat och ingen bryr sig om det mer än Fredrik Lundberg.

Det är det långa svaret på varför Hufvudstaden ihop med flera andra fastighetsbolag, totalt 10 procent av kapitalet, letat sig in i fonden.

För bara några veckor sedan hade fastighetssektorn haft väldigt låg vikt i fonden, nu tänker jag att den kanske skulle varit ännu större.

5. Vilken fördel tror du att du har med dig in i förvaltaryrket som journalist och vad är din största aha-upplevelse hittills “på andra sidan finansbranschen”?

Jag tror att bra journalister, bra analytiker och bra förvaltare gör i princip samma saker. Det handlar om att hitta försöka gräva fragment och försöka pussla ihop dem och försöka se vad det föreställer.  

Carl Gustafsson här på Protean har också bakgrund på Dagens Industri. Båda började karriären på Di, jag stannade bara lite längre.

Min största aha-upplevelse är definitivt att bankerna egentligen bara är förklädda resebyråer. Det är resor med bolagsbesök överallt hela tiden. Jag tror man hade kunnat vara på en ständig världsturné med fabriksbesök om man hade velat.

ANNONS

Läs mer:

Veckans börsprofil: FI:s expert oroas: “Majoritet har för låg ekonomisk kunskap” – Dagens PS

Veckans börsprofil: Saab:s vd i stor intervju: “Europa behöver ett flaggskeppsprojekt” – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

ANNONS
Immunovia redo att ta klivet in på USA-marknaden 2025

TO3 tillgänglig för teckning

Läs mer om TO3- teckningsoptionerna
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS
Spela klippet

Blir värderingen högre av notering i USA?

Klarna och andra europeiska bolag väljer att rikta sina blickar mot USA-börsen när det är dags för notering. Men att handlas på den amerikanska börsen är långt ifrån en säker väg till högre värdering. ”Financial Times har gjort en undersökning där man hade sett att av de tolv bolag man hade tittat på så hade hälften […]