Dagens PS

Är digitalisering svar på ett rättvisare fondsparande?

Sharpfin
Sverige är ledande i fondsparande men bristen på mångfald och de ofta oklara fondavgifterna skapar en marknad som inte gynnar vare sig sparare eller mindre fondbolag. (Foto: Sharpfin)
PS Debatt
PS Debatt
Uppdaterad: 16 dec. 2024Publicerad: 16 dec. 2024

Den tekniska utvecklingen fortsätter att förändra finanssektorn och driver på betydande förändringar inom fondsparandet. Men är digitalisering lösningen till ett mer rättvist och tillgängligt fondsparande, eller riskerar vi att tappa viktig mångfald och innovation på vägen?

ANNONS

Mest läst i kategorin

Markus Alin
Markus Alin, vd och grundare av finansplattformen Sharpfin. (Foto: Sharpfin)

Framväxten av fintech har öppnat dörrar till nya möjligheter, som AI-baserade investeringsråd och enklare tillgång till globala marknader. Trots dessa framsteg måste svensk fondmarknad fortsätta utvecklas för att balansera effektivitet, inkludering och mångfald, samtidigt som den möter spararnas förändrade behov. Det är också avgörande att stärka marknadens konkurrenskraft genom att skapa bättre förutsättningar för innovation.

Transparens och tydliga avgiftsmodeller är en förutsättning

Trots digitaliseringens möjligheter kvarstår stora utmaningar. En av de största problemen är bristen på transparens kring fondavgifter. Enligt Finansinspektionen är en av tre svenska sparare ovetande om vad deras fonder faktiskt kostar, vilket på sikt kan urholka deras kapital—en oacceptabel situation i en marknad som borde gynna slutkonsumenterna. 

Många fondavgifter är fortfarande onödigt komplicerade. Prestationsbaserade avgifter, höga förvaltningsarvoden i förtäckta fond-i-fondstrukturer och distributionsavgifter som inte redovisas tydligt skapar en snedvriden marknad som gynnar redan dominerande aktörer på bekostnad av spararna. Samtidigt finns goda nyheter för sparare som använder investeringssparkonton (ISK), skatten sänks till 0,89 procent nästa år, från 1,09 procent 2024, efter att statslåneräntan fastställts till 1,96 procent av Riksgälden—en minskning från fjolårets 2,62 procent.

Dessutom har regeringen beslutat att sparande i ISK, från och med 2025 blir  helt skattefritt, upp till 150 000 kronor, en gräns som höjs till 300 000 kronor år 2026. Detta är en betydande förändring för många av de fyra miljoner svenskar som redan har ett ISK-konto, enligt Skatteverket. Detta kan leda till ett mer inkluderande och kostnadseffektivt sparande för bredare grupper i samhället.

Svensk fondmarknad skulle kunna lära mycket av USA. Där har framgångsrika techbolag inom finans – som Robinhood och Wealthfront – visat hur plattformar kan erbjuda finansiell transparens och låga avgifter samtidigt som de levererar moderna tjänster som är enkla att använda. Svenska aktörer behöver mer mod att utmana de stora bankerna och skapa kundanpassade produkter som fokuserar på värde för konsumenten. Vi behöver en mer öppen diskussion om fondavgifter och mer stöd för mindre, innovativa aktörer som bidrar till en konkurrensfrämjande marknad.

ANNONS

Senaste nytt

Hot mot mångfalden

Oberoende fondbolag blir alltmer sällsynta på den svenska marknaden och detta är en oroande utveckling. Dessa aktörer spelar en viktig roll för att skapa mångfald och konkurrens, men de saknar ofta de stora distributionskanaler som bankägda fondbolag har tillgång till. Detta leder till att de oberoende bolagen riskerar att marginaliseras, vilket minskar alternativen för sparare och hotar den konkurrenskraft som länge varit en styrka i Sveriges fondmarknad. För att skapa en sund balans mellan storbankernas fondbolag och mindre oberoende aktörer behövs ett större fokus på de unika fördelar som oberoende aktörer kan erbjuda.

ANNONS

PPM-systemets reformer har ytterligare försvårat situationen för mindre fondbolag. Den nya upphandlingsprocessen är rigid och kräver bland annat att fondbolagen har minst 5 miljarder kronor i förvaltat kapital för att kunna delta. Detta krav missgynnar mindre aktörer, trots att deras storlek inte är en indikator på kvaliteten eller värdet de levererar till sina kunder. PPM-systemet har varit en grundsten för att göra svenskar till världsledande inom fondsparande per capita, men de nuvarande förändringarna hotar att urholka detta arv. 

Reformerna som ytterst syftar till  att motverka skandaler och öka säkerheten har fått en oväntad effekt – de har drivit på en snabb konsolidering av branschen. Stora kapitalförvaltare med resurser att möta nya krav gynnas, medan mindre aktörer kämpar för sin överlevnad. Även detta minskar mångfalden på marknaden och riskerar att hämma innovation och stödet till små och medelstora företag som traditionellt har gynnats av mindre, mer specialiserade förvaltare.

För slutkunden innebär denna utveckling färre valmöjligheter, mindre konkurrens och i förlängningen sämre villkor. Som på alla marknader bidrar ökad konkurrens till bättre och billigare produkter och det är därför avgörande att marknaden är mångsidig och konkurrenskraftig för att sparare ska få tillgång till tjänster som är anpassade efter deras behov samt erbjuder transparenta avgifter och bättre avkastning. Därför behöver beslutsfattare ta ett steg tillbaka och ompröva hur vi kan skapa en marknad som balanserar säkerhet och mångfald, samtidigt som den säkerställer bästa möjliga resultat för spararna.

Ökad transparens är nyckeln

Digitaliseringen kan revolutionera fondsparandet, men bara om vi samtidigt säkerställer en rättvis och inkluderande marknad. Oberoende aktörer måste få bättre förutsättningar att konkurrera, och en viktig del i detta är en tydlig redovisning av de distributionsavgifter som fondbolagen betalar till de aktörer som distribuerar deras produkter. I förlängningen hade det här varit välkommet med ett provisionsförbud, likt det som implementerats i länder som Storbritannien och Norge. 

Den svenska fondmarknaden står vid ett vägskäl. Antingen fortsätter vi som tidigare och riskerar att hamna efter, eller så tar vi möjligheten att skapa en modern, hållbar och transparent marknad som sätter spararnas intressen i första rummet. Sverige har länge varit ledande inom fondsparande, men för att behålla den positionen måste vi skapa en modern och hållbar marknad som värnar både innovation och mångfald. Att ett fåtal aktörer med stark distributionskraft använder sig av denna för att sälja sina egna produkter gagnar varken fondbolagen eller privatspararna. 

Av Markus Alin, VD och grundare av finansplattformen Sharpfin

Läs även: Trots osäkerhet: Fonder lockar svenska sparare (Dagens PS)

Läs även: Riksbankens larm: Många fonder står utan skydd (Dagens PS)

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
PS Debatt
PS Debatt

Detta är ett debattinlägg på Dagens PS. Åsikterna och innehåll som uttrycks är skribentens egna och avspeglar inte Dagens PS uppfattning.

PS Debatt
PS Debatt

Detta är ett debattinlägg på Dagens PS. Åsikterna och innehåll som uttrycks är skribentens egna och avspeglar inte Dagens PS uppfattning.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]