Nya analyser visar att brittiska pensionssparare betalar motsvarande drygt 20 miljarder för mycket i avgifter till fondförvaltare.
20 miljarder för mycket i fondavgifter: "Orättvist"
Det är en diskussion som får en och annan svensk fond- och pensionssparare att nicka bekant åt inläggen.
Brittiska analyser, gjorda av dataanalysföretaget Clearglass, säger att brittiska pensionssparare betalar motsvarande 20,2 miljarder kronor för mycket i avgifter till fondförvaltare.
Vissa fonder tar avgifter som är upp till 14 gånger högre än vad konkurrenter till dem tar för samma produkt, skriver Financial Times.
”Extremt höga”
Den nya analysen ökar nu pressen på fondförvaltare i Storbritannien, vilka redan tidigare är utsatta för kritik för sina avgifter.
Clearglass konstaterar att det finns extremt höga avgifter och även ”extremt antal” avgifter när kapitalförvaltare hanterar pensionsplaner.
“Vissa kunder behandlas ytterst orättvist”, säger Chris Sier, vd för Clearglass.
“Kapitalförvaltare verkar prissätta i ett extremt intervall och erbjuder olika kunder väldigt olika priser för exakt samma sak. Resultatet är att vissa kunder effektivt subventionerar de priser som erbjuds andra”.
Undersökte 688 fonder
Clearglass undersökte fonder som investerar i börsnoterade tillgångar, en andel som utgör cirka 40 procent av de förmånsbestämda pensionsfondernas placeringar.
Undersökningen tittade på de faktiska priser som betalas av 688 privata och kommunala pensionsfonder.
Tillsammans representerar de 550 miljarder pund i tillgångar, motsvarande 7 440 miljarder kronor, eller ungefär hälften av marknaden.
Den nya analysen visar extrema skillnader i avgifter. En pensionsfond betalar sex gånger så mycket i avgift för en fond som följer ett ränteindex för statsobligationer, jämfört med det billigast marknadspriset för samma produkt.
14 gånger så hög avgift
En annan pensionsfond betalar sju gånger så mycket för en börsnoterad passiv aktiefond, jämfört med det billigaste alternativet.
Värsta exemplet i undersökningen är en pensionsfond som betalar 14 gånger högre avgifter än marknadens lägsta pris, för en räntefond.
Mick McAteer, tidigare styrelseledamot i Financial Conduct Authority, konstaterar hos FT, med en mycket brittisk underdrift, att ”vissa pensionsfonders konsulter ”uppenbarligen inte gör ett bra jobb för kundernas räkning”.
”Jag hoppas denna rapport blir en väckarklocka för förvaltana. Vi vet att höga avgifter har en skadlig inverkan för spararna. Jag hoppas även att det här skyndar på en reglering av investeringskonsulternas verksamhet”.
20 miljarder per år
Carglass vd Chris Sier gör bedömningen att om alla säkrade de bästa alternativen skulle besparingarna omedelbart bli motsvarande 9,4 miljarder kronor per år och på sikt drygt 20 miljarder per år.
“Marknaden fungerar inte bra på grund av bristande transparens,” konstaterar Ros Altmann, tidigare pensionsminister och nu ledamot av brittiska överhuset.
“Jag hoppas att det faktum att dessa siffror avslöjas kommer att skapa förändring”.
”Garanterar insyn”
Branschorganet IA, Investment Association, som representerar fondförvaltarna, säger som svar på rapporten att dess medlemmar verkar på en “mycket konkurrensutsatt” marknad där strikt reglering garanterar insyn i avgifter och underliggande kostnader.
“Branschen har stöttat en rad initiativ under det senaste decenniet för att förbättra kostnadsredovisningen och det har lett till att Storbritannien, när det gäller kostnader, är ett av världens bästa länder att investera i”, säger Chris Cummings, vd för IA.
Läs mer:
De pensionssparar mest i hela världen. Dagens PS
Så mycket kapital lämnar Sverige. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.