Dagens PS

USA och krypto: "Det behövs information och transparens"

USA och krypto: "Det behövs information och transparens"
Greenidge Generation i New York, USA, producerar 44 megawatt till 15 300 servrar för bitcoin-brytning. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 29 sep. 2022Publicerad: 29 sep. 2022

USA ser en snabbt växande kryptomarknad. Hur hanterar man kryptosektorns påverkan när det gäller energi och miljö?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

USA stod för några år sedan för 3,5 procent av världens bitcoin-brytning. Nu är siffran 38 procent. Costa Samaras chefsrådgivare för energipolicy på Vita husets Office of science and technology policy (OSTP).

“Kryptobranschen står för 0,9 till 1,7 procent av elanvändningen i USA, och när det gäller växthusgaser släpper man ut mellan 25 och 50 miljoner ton, 0,4 till 0,8 procent av USA:s utsläpp”, säger han i ett samtal med Bloombergs Allyson Versprille.

“Det är inte särskilt stora siffror – men inte heller särskilt små”, fortsätter han.

USA måste ha koll på sektorn

I en nyutkommen rapport redogör man för klimat- och energipåverkan i USA, och vad som kommer att krävas för att hantera den snabbt växande kryptosektorn. De tre principer som Costa Samaras upprepar vid ett flertal tillfällen är sunda samhällen, el till överkomligt pris och nettonollutsläpp.

“Det rapporten säger är att det är nödvändigt att vi har koll på och förstår den här växande industrin”, säger Costa Samaras enligt Bloomberg. “Vi måste försäkra oss att vi maximerar fördelarna för USA:s befolkning och minimerar skadorna.”

ANNONS

Senaste nytt

Information och transparens

Samaras trycker på att det är viktigt att befolkningen får mer information om sektorn, och att det finns transparens.

“Det kan handla om frivilliga uppgifter från brytarsektorn, det kan vara undersökningar från Energidepartementet och förståelse från lokala energi- och miljöorganisationer”, säger Costa Samaras

ANNONS

Vita huset kan kliva in

Det handlar om samarbete mellan krypto-sektorn och lokala och regionala myndigheter för att införa effektiva och evidensbaserade miljöregler. I allra sista hand får den federala regeringen kliva in och styra upp.

“I rapporten säger vi att om det inte fungerar kan Vita huset fatta beslut, kongressen stifta lagar”, säger Costa Samaras till Bloomberg. “Det är viktigt att när den här sektorn växer att den växer balanserat och i samklang med de samhällen den verkar i.

Vill du läsa de senaste nyheterna om fintech och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Kryptovalutor inget för svenska kvinnor 

Läs även: JPMorgans vd kallar krypto för Ponzibedrägeri 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]