Sedan November 2021 har det totala värdet av kryptovalutor fallit med ungefär 70 procent, det minskar värdet med drygt 21 biljoner kronor.
Kryptokraschen är bara början på en ny internetrevolution
Mest läst i kategorin
Blockkedjenätverket Cosmos värde har minskat med 10 miljarder dollar, drygt 105 miljarder kronor, på grund av kollapsen i kryptovalutapriser, det rapporterar Financial Times.
Ethan Buchman, Cosmos medgrundare säger att vissa människor blir rädda av priskollapsen på tokens, som används för att säkra Cosmos nätverk, men att andra ser det som en möjlighet att fördubbla det de tror på.
Joseph Lau, medgrundare till Alchemy, ett annat blockkedjebolag, säger att det alltid är skrämmande när en marknad kraschar men insisterar på att de fallande priserna på krypto inte betyder att alla kryptoprojekt är dömda eller att de utvecklare som arbetar med dem kommer tappa intresset.
Han menar att prisfallet inte innebär att kryptoprojekt inte på lång sikt kommer få dragkraft och att människorna bakom dem bygger oavsett var priserna ligger.
Del i en bredare reträtt
Om Ethan Buchman och Joseph Lau har fel kan kryptorevolutionen stoppas på sin väg. Marknadskollapsen för krypto är en del i en bredare reträtt från riskfyllda finansiella tillgångar på grund av stigande räntor och de incitament som gjort krypto till ett av teknikvärldens hetaste områden kan allvarligt försvagas.
Kryptokollapsen påminner om ett annat avgörande ögonblick i den senaste teknikens historia, dotcom-bubblan och dess kollaps vid sekelskiftet. Både den bubblan och kryptobubblan utlöstes av förmodat revolutionerande teknik som skulle försvaga det politiska och affärsmässiga etablissemangets kontroll över onlineaktivitet.
Breddats till en rörelse
I kryptons fall började det som en vision om digitala pengar som har breddats till en rörelse som kallas Web3, samma blockkedjeteknik som registrerar och spårar kryptotillgångar kommer stödja en generation av användarkontrollerade onlinetjänster som ska degradera dagens internetjättar.
I November förra året nådde det totala värdet av kryptovalutor en höjdpunkt, innan de föll med ungefär 70 procent, det minskade värdet med 2 biljoner dollar, drygt 21 biljoner kronor. Av de 900 miljarder dollar, drygt 9 455 miljarder kronor, som återstår, står bitcoin för 42 procent, men kryptovärlden består av många andra digitala tillgångar.
Varaktig teknisk revolution
Stephane Kasriel, chef för handel och finansiell teknologi som övervakar blockkedje-insatser på Meta, hävdar att när dammet lägger sig kommer kryptomanin, liksom dotcom-bubblan, visa sig ha varit den maniska föregångaren till en mer stabil och varaktig teknisk revolution.
Han säger att många av de här teknikerna går igenom samma hype-cykel med en tidig eufori och spekulationer följt av en krasch. Han tillägger att den underliggande blockkedjetekniken är något som “löser ett verkligt problem för människor” och kommer att vara “användbart för världen i allmänhet under mycket lång tid”, skriver Financial Times.
Intresserad av ekonomi och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.