Vad är egentligen mest lönsamt, el eller kryptovaluta? För den amerikanska kryptojätten Stronghold Digital Mining svänger fokus nu från bitcoin till elproduktion, skriver Fortune.
Kryptojätte väljer elproduktion före bitcoin
Mest läst i kategorin
Stronghold Digital Mining är det digitala företaget som fram till dags dato gjort sig ett namn på att producera bitcoin. En affärsidé som utmanats kraftigt under det senaste halvåret då kryptovalutorna rasat i värde. För Stronghold har det inneburit en nettoförlust på 40 miljoner dollar under årets andra kvartal, skriver Fortune.
Nu väljer företaget att delvis överge sitt ursprungliga uppdrag. Det framgår av de strategiska förändringar som presenterades under tisdagen, som rent praktiskt går ut på att det amerikanska bolaget returnerar två tredjedelar av sina bitcoinutrustning till långivaren.
Nytt är också att Stronghold Digital Mining avser att lägga krutet på elproduktion. Närmare bestämt genom att förse Pennsylvanias hushåll och företag med el. En omorganisation som kan komma att påverka ett antal anställda såväl som branschen i stort, eftersom alla inte åtnjuter förmånen att returnera utrustning och datorer.
Det säger Greg Beard, vd för Stronghold som även understryker att företaget är först ut att omstrukturera sin verksamhet på ett så drastiskt sätt.
Producerar sin egen el
Det som skiljer Stronghold från andra bitcoin-producenter är också att de inte använder statens nät för att driva sina datacenter. Som en del av ett miljöprogram i delstaten Pennsylvania producerar de istället sin egen el, med hjälp av avfallskol.
“Vi skulle inte ha modet att koppla ur 26 000 datorer om vi inte kunde ersätta strömmen de använde genom att sälja vår egen ström som ett backupföretag”, säger Beard till Fortune.
Ett faktum som ger Stronghold såväl ett försprång på marknaden som ett stort mått av flexibilitet. Inte minst kapacitet sedan bolaget delvis ersätter målet att producera närmare 6600 bitcoin per år med elproduktion.
Bantat ned bitcoin
Möjligheten att returnera den utrustning som inte längre behövs för att producera bitcoin gör samtidigt att företaget blir av med närmare 67 miljoner dollar i lån. En välbehövlig livlina för Stronghold, som i samband med omorganisationen även sett över sina andra lån.
Nu är målet att sälja el till det så kallade PJM-nätet, som täcker tretton delstater. Däribland Pennsylvania, delar av New Jersey och Ohio. Bitcoinproduktionen upphör inte helt, men har bantats ned till 15 000 maskiner, vilket väntas sänka driftskostnaderna.
Att detta skulle innebära slutet för bitcoin är dock inte givet eftersom det fortfarande finns en ambition att återuppbygga den forna kryptosuccén, om än i lägre takt och i mindre volymer. Än finns det hopp för bitcoin.
Läs även: FI varnar – se upp för bitcoinbedragare
Läs även: Krypto lockar fonderna igen men småspararna tvekar
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.