Dagens PS

Investerarprofiler i kryptobluffar: "Nigeriabrev"

Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza. (Foto: Avanza) Mohammed Salih, sparekonom på Fundler. (Foto: TT) Marcus Hernhag, författaren och aktieskribent. (Foto: Morgan Ekner.)
Investerarprofilerna, från vänster till höger, Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, Mohammed Salih, sparekonom på Fundler och Marcus Hernhag, författaren och aktieskribent, har alla råkat ut för fejkkonton som kapat deras nam i syfte att begå bedrägeri. (Foto: Avanza/TT/Morgan Ekner)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 jan. 2023Publicerad: 23 jan. 2023

Flera kända profiler i investerarvärlden har utsatts för fejkade sociala medie-konton, som använder deras namn för investeringsbedrägerier.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nicklas Andersson, sparekonom och investerarprofil på Avanza har upptäckt många falska konton i hans namn på Instagram, konton som nästan är exakt likadana som hans riktiga konto, det rapporterar Svenska Dagbladet.

Försöker lura in folk i kryptobedägerier

Kontona skickar följarförfrågningar och meddelanden till hans följare och försöker lura dem till att göra kryptoinvesteringar.

Mohammed Salih, sparekonom på Fundler, har också råkat ut för att falska konton som kapar hans namn för att begå kryptobedrägerier.

Varken han eller Nicklas Andersson pratar om kryptovalutor, men Mohammed Salih tycker att det är oroande att de falska kontona är så välgjorda att man kan tro att de är riktiga.

“Det enda som avslöjar dem är att det är noll likes och kommentarer på bilderna, säger han till SvD.

Mohammed Salih hittar fyra–fem fejkprofiler om dagen.

“Jag får lägga all vaken tid på att svara folk som skriver till mig att jag är kapad. Det har blivit som en pandemi”, säger han till SvD.

ANNONS

Senaste nytt

Flera investerarprofiler drabbade

ANNONS

Flera kända investerarprofiler har drabbats av fejkprofiler den senaste tiden, speciellt på Instagram.

Författaren och aktieskribenten Marcus Hernhag har varnat sina följare för bedragarna. Han drabbades främst av detta i höstas.

De fejkkonton de tre investerarprofilerna utsatts för har likheter i sin utformning och i det de skriver, de verkar också ha skapats i samma land, Nigeria.

“Det är som nya tidens Nigeriabrev”, säger Marcus Hernhag till SvD.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Miljontals fejkkonton på JP Morgans miljardinvestering

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]