Dagens PS

Investerare lämnar kryptovalutan tether

Francois Villeroy de Galhau, den franska centralbankens guvernör, anser att kryptovalutor, och särskilt stablecoins, kan störa det finansiella systemet om de lämnas oreglerade.
Francois Villeroy de Galhau, den franska centralbankens guvernör, anser att kryptovalutor, och särskilt stablecoins, kan störa det finansiella systemet om de lämnas oreglerade. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 maj 2022Publicerad: 18 maj 2022

Investerare har tagit ut mer än 7 miljarder dollar, nästan 70,5 miljarder kronor, från tether sedan den under en kort stund tappade sin koppling till dollarn.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt data från Coingecko har tethers värde sjunkit från cirka 83 miljarder dollar, nästan 836 miljarder kronor, till mindre än 76 miljarder dollar, drygt 765 miljarder kronor, det rapporterar CNBC.

Tether är ett så kallat stablecoin och dess värde ska alltid vara 1 dollar, men på torsdagen sjönk priset till 95 cent på grund av kollapsen i den rivaliserande kryptovalutan TerraUSD.

Förlitat sig på lån

De flesta stablecoins backas upp av fiatreserver och tanken är att de ska ha tillräckligt med säkerhet om användare väljer att ta ut sina pengar, men en ny sorts algoritmiska stablecoins, som terraUSD, försöker basera sin dollarkoppling på kod, något som den sista tiden satts på prov när investerare surat till på kryptovalutor.

Tidigare hävdade Tether Operations Limited att alla deras tokens backades av motsvarande antal dollar i en bank men efter en uppgörelse med New Yorks statsåklagare avslöjade bolaget att det hade förlitat sig på andra tillgångar som företagscertifikat, en sorts kortfristiga osäkrade skulder.

Oro över destabiliseringen

Senast när Tether Operations avslöjade sin reservfördelning utgjorde kontanter cirka 4,2 miljarder dollar, 42,3 miljarder kronor, det mesta, 34,5 miljarder dollar, 347,43 miljarder kronor, var oidentifierade statsskuldväxlar som hade en löptid på mindre än tre månader och resten av innehavet, 24,2 miljarder dollar, 243,7 miljarder kronor, var företagscertifikat.

Tillsynsmyndigheter i flera länder oroas över destabiliseringen av kryptovalutors stablecoins, vars syfte är att upprätthålla ett stabilt pris. USA:s finansminister Janet Yellen varnade förra veckan för riskerna om stablecoins tillåts växa utan reglering och hon uppmanade lagstiftare att i slutet av 2022 godkänna reglering av sektorn.

Vill reglera kryptovalutor

ANNONS

Enligt CNBC menar Francois Villeroy de Galhau, den franska centralbankens guvernör, att turbulensen på kryptomarknaderna bör tas som en varning för globala tillsynsmyndigheter och att kryptovalutor, och särskilt stablecoins, kan störa det finansiella systemet om de lämnas oreglerade.

Den Europeiska centralbankens styrelseledamot Fabio Panetta menar, enligt CNBC, att stablecoins som tether är sårbara för “runs”, med hänvisning till “bank runs” där en stor andel kunder tar ut sina pengar från banken.

EU planerar att införa strikt regulatorisk tillsyn av stablecoins med nya regler som kallas Markets in Crypto-assets Regulation, förkortat MiCA, det skriver CNBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Paniken på kryptomarknaden har stabiliserats

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]