Dagens PS

Bukele köpte bitcoin till El Salvador – hälften borta

Nayib Bukele
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 25 aug. 2022Publicerad: 25 aug. 2022

Nayib Bukele, president i El Salvador, skapade rubriker världen över när han använde statskassan för att köpa bitcoin. Ett år senare ser det inte ut att ha varit ett smart drag. Nu har han en plan för att rädda landet från konkurs.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som Dagens PS tidigare har berättat, blev El Salvador första landet i världen att acceptera bitcoin som officiell valuta.

Presidenten, som kallar sig världens ”coolaste president” har på knappt ett år köpt bitcoin till ett uppskattat värde av drygt 100 miljoner dollar enligt Bloomberg.

Den 21 januari köpte han bitcoin för 15 miljoner dollar och i maj köpte han ytterligare 500 bitcoin mitt i dippen till ett värde av 15,5 miljoner dollar, något som han även twittrade om.

Värdet på landets omkring 2181 bitcoin har vid det här laget minskat med minst 50 procent.

Landets moderna ledare verkar dock inte misströsta och förblir positiv. Och trots hård kritik från IMF och tror han fortfarande på den digitala valutan.

Men det brådskar att få ekonomin på fötter. Landets alternativ krymper då obligationer för 800 miljoner dollar förfaller till betalning i januari, och Bukele är under hård press för att visa omvärlden att landet har sunda finanser.

Nya planen

I ett försök att rädda landet undan konkurs meddelade Nayib Bukele i slutet av juli att han vill köpa tillbaka 1,6 miljarder dollar i statsobligationer för att minska statsskulden.

Den 26 juli tillkännagav han en plan för ett frivilligt erbjudande av återköp till innehavare av obligationer som förfaller mellan 2023 och 2025, skriver Reuters.

ANNONS

Åtgärden ska delvis finansieras av reserver som tilldelades förra året av IMF, samt genom ett lån från en centralamerikansk multilateral långivare, sade landets finansminister Alejandro Zelaya, senare samma dag.

Den ständigt twittrande Bukele meddelade att landet har tillräckligt med kontanter – inte bara för att betala skuldförbindelser vid förfallodagen, utan även för att köpa skulderna redan innan de förfaller.

ANNONS

Senaste nytt

Bukele försvarar landets strategi

Finansminister Zelaya försvarar landets strategi att anta bitcoin som lagligt betalningsmedel, även när kritiker uppmanat nationen att avstå från experimentet.

Till Bloomberg sa Zelaya att den digitala valutan har fört finansiella tjänster till en till stor del av befolkningen, samtidigt som den lockat turism och utländska investeringar.

Medan dess användning är låg, sa finansministern att han fortfarande tror på digitala pengar, och tillade att regeringen fortfarande planerar att utfärda en bitcoin-obligation med blockkedjeteknik.

Inte bara finansiella problem

Det är inte enbart El Salvadors satsning på krypto som omvärlden kritiserar.

I maj avslöjade nyhetssajten El Faro kunde att Bukeles regering förhandlat med landets kriminella gängen i smyg för att hålla våldet nere.

ANNONS

Efter det rasade den hemliga pakten samman, och gängen startade en våldsvåg. Då svarade regeringen med undantagstillstånd.

På bara tre månader arresterades över 46 000 människor. Regeringen hävdar att de som gripits har kopplingar till de kriminella gängen, men människorättsorganisationer hävdar att också många oskyldiga drabbats.

Med undantagslagarna kan misstänkta gripas utan förklaring och de fråntas rätten till juridiskt försvar. Mötes- och kommunikationsfriheten är också begränsad.

El Salvadors nationalförsamling förnyade undantagstillståndet för femte gången den 17 augusti.

Bukele Inte längre än cool president

Häromdagen kom även nyheten att man beslutat sig för att bygga ett nytt ”megafängelse” med plats för 40 000 fångar.

Det är den hitintills starkaste symbolen för det centralamerikanska landets väg mot en auktoritär stat, menar Financial Times.

Bukele ska ha utfärdat en order om att fängelset ska vara färdigt på bara 60 dagar.

Världens coolaste president ser nu ut att ha blivit världens coolaste diktator.

ANNONS

Efter att Bukele lovat investerare en bitcoinstad och en bitcoin-stödd obligation, lovar han nu att få ordning på landets finanser.

De två första har inte hänt.

Läs även: Ether rusar 100 procent på två månader

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]