Kritiken mot bitcoins energiförbrukning återkommer ständigt i media. Nyheten om Kinas förbud mot bitcoin mining har lett till nytänd kamp för kryptosektorn att bli mer hållbar.
Kryptosektorns kamp för att bli hållbar
Den kinesiska regeringens förbud mot att bryta bitcoin, så kallad mining, fick stora konsekvenser. Miljoner datorer måste ut ur landet, stora anläggningar har stängts ner och hårdvaran måste nu flyttas till andra länder.
Förbudet har lett till en kraftig minskning av mängden beräkningskraft som används för mining och en ny jakt på billigare, grönare energikällor.
Konkurrens om grön kraft
Anläggningarnas nya destinationer har stor betydelse för en bransch som betonar decentralisering och oberoende, och spelar även roll för andra energikrävande sektorer som de konkurrerar med om tillgång till grönare kraft.
Bitcoins stora energiförbrukning beror på den mängd datorer som krävs för att upprätthålla kryptonätverket. Datorerna brukar förvaras på hyllor i varuhus vilket kräver gigantiska fläktar. El står för hela 80 procent av kostnaderna för bitcoin mining, enligt Cipher Mining Technologies Inc.
Flykt till Kazakstan
Efter det kinesiska förbudet har därför Kazakstan blivit en populär destination för miners. Här är elen billig och landet är dessutom svalt vilket minskar kostnaderna för luftkonditionering.
Det är än i dag omdebatterat exakt hur dåligt bitcoin mining är för miljön. Men globalt konsumerar maskiner för mining ungefär lika mycket energi som hela Bangladesh, ett land med över 160 miljoner invånare.
Teslas markering
Tidigare i år meddelande Elon Musk att Tesla Inc. inte längre kommer godkänna bitcoinköp på grund av det stora koldioxidavtrycket. I år grundades även Crypto Climate Accord, en allians av företag som kämpar för att göra kryptosektorn mer hållbar.
Andelen energi från förnybara källor skulle behöva öka till cirka två tredjedelar av utbudet innan 2050 för att hindra temperaturen från att stiga mer än 1,5 grader från förindustriella nivåer.
Dessutom ökar efterfrågan på förnybara energikällor som vind och solsken allt mer, i takt med att bilar och tunga industrier går över till el.
“Kommer inte försvinna”
“Självklart finns det mer nobla saker man skulle kunna göra med förnybar energi än att ödsla den på bitcoin mining”, säger Peter Wall, vd för börsnoterade Argo Blockchain Plc. “Men faktumet kvarstår att människor fortfarande kommer att hålla på med det. Det kommer inte försvinna.”
Läs hela artikeln på Bloomberg.
Läs mer: Galen tillväxt i kryptovalutor – så mycket har de ökat