Det har gått över 20 år sedan Kazakstan stängde ner sitt hittills enda kärnkraftverk. Nu uppger presidenten att landet behöver bygga ett nytt när kryptobranschen skapar elbrist, skriver tidningen Ny Teknik.
Kryptobranschen kan få Kazakstan att bygga kärnkraftverk
Mest läst i kategorin
Kazakstans elförbrukning har stadigt ökat med en till två procent per år under en längre period. Men det senaste året ökade den med åtta procent. Anledningen är att landet har sett en ökad efterfrågan på el från företag som sysslar med att bryta kryptovaluta.
Det går åt mycket processorkraft i brytningen (avancerade matematiska problemlösningar som i slutändan används för att verifiera transaktioner i kryptovaluta). Datorkraften som krävs kan ha varit en av orsakerna till ett stort strömavbrott i landet tidigare i år, enligt Nikkei Asia (Ny Teknik). Det tror åtminstone kraftverkets ägare.
Nytt kärnkraftverk – eller begränsningar
Just nu är USA det enda land i världen som bryter mer kryptovaluta än Kazakstan. Det i sin tur beror på att Kina tidigare i år valde att förbjuda kryptovalutor, varpå flera verksamheter som arbetar med kryptomarknaden flyttade till Kazakstan.
I dag står landet för 18,1 procent av all den beräkningskraft som används för att bryta kryptovaluta, vilket är en fyrfaldig ökning för landet jämfört med förra året.
Det här har lett till att presidenten Kassym-Jomart Tokayev vill bygga ett nytt kärnkraftverk, tolv år efter att Kazakstan stängde ned den kärnkraft man då hade.
Samtidigt kommer landet att börja beskatta verksamheter i kryptobrasnchens elanvändning. Det kan också fattas nya beslut som gör att staten begränsar mängden energi som får användas för kryptovalutabrytning, per kraftverk och på nationell nivå, skriver Ny Teknik.
Läs också:
Kryptosektorns kamp för att bli hållbar
USA är störst på bitcoinbrytning efter Kinas kross av gruvor