Dagens PS

Joe Bidens AI-expert: "Matrix, Frankenstein, Terminator"

AI
Reggie Townsend är vice ordförande för SAS avdelning för dataetik. Foto: SAS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 23 juni 2023Publicerad: 23 juni 2023

Han ingår i en expertgrupp som är rådgivare till Joe Biden i AI-frågor. Nu berättar han för Dagens PS om hot och möjligheter i AI:ns sköna nya värld.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ska AI leda vägen till människans frälsning i form av automatiserade arbetsuppgifter, eller beväpnar vi bara illasinnade stater och kriminella med tusen nya verktyg med vilka de kan belägra civilisationen och tvinga oss i dystopiskt mörker?

Dagens PS träffar Reggie Townsend, AI-expert och ansvarig för Data Ethics Practice på det amerikanska AI-företaget SAS Institute.

MISSA INTE: Ukrainas nya supervapen: En distans-drönare

AI sedan årtionden

Trots namnet är SAS Institute inte förknippat med det svenska flygbolaget.

“AI har varit en del av vårt liv i många årtionden”, säger han.

ANNONS

Senaste nytt

Rådgivare åt Biden

Han är en av representanterna i The National AI Advisory Committee (NAIAC), en exklusiv expertgrupp som fungerar som rådgivare till den amerikanske presidenten Joe Biden och hans administration om hur man ska göra AI säkert.

“Mitt jobb är att se till att vi inte skadar folk där vår mjukvara dyker upp”, säger Reggie Townsend.

ANNONS

Frankenstein, Matrix, Terminator

AI på film och i böcker har alltid beskrivits som en bov.

I Frankenstein skapar doktorn en ogudaktig skapelse, förser den med onaturligt liv och får sedan sota för sina giriga val.

I Matrixfilmerna förslavas mänskligheten och våra kroppar får arbeta åt den självmedvetna AI-matrisen istället för tvärt om.

I Terminatorfilmerna tar det en kort sekund från det att AI-programmet Skynet blir självmedvetet tills dess att AI:n bestämmer sig för att kärnvapenbomba hela mänskligheten – det största hotet mot AI:ns överlevnad och självständighet.

Artificiell Intelligens har alltid skrämt människor i popkultur, och rest den viktiga frågan: Om människan “befrias” från att fatta viktiga beslut, vem av oss är då människa?

Människans superkraft – att berätta

“Människan har en superkraft och det är att berätta historier – som Frankensteins Monster och Terminator. Det okända som kan utplåna oss. Men jag försöker att inte tänka för mycket på science fiction. Det finns tillräckligt i verkligheten som hotar och oroar mig, och som behöver vår fulla uppmärksamhet”, säger Reggie Townsend.

Ny teknologi har alltid skrämt människor, menar Townsend.

ANNONS

Dataetik är livsviktigt

“Jag skulle inte säga att dataetik är mer viktigt när det gäller Artificiell Intelligens. Det är alltid viktigt att alla uppgifter som berör medborgare, myndigheter och företagshemligheter exempelvis, hanteras på ett respektfullt och säkert sätt och det gäller inte bara AI”, säger han.

Men det är ett stort ansvar och ju mer sofistikerad tekniken blir – desto mer sofistikerade måste systemen bli som skyddar människor från misstag och illvilja.

“Man kan oroa sig för dystopier eftersom det underhåller. Men teknik används just nu för att skada människor av kött och blod på riktigt, och vi måste fokusera våra krafter för att skydda de individerna”.

Bedrägerier med AI

Databrott, bedrägerier och id-kapningar online har fördubblats till antalet och omfattningen det senaste året i Sverige, enligt siffror från SCB.

Det har Dagens PS skrivit om tidigare.

“Det har alltid funnits onda personer, som med ont uppsåt med teknologi kan göra större skada än utan. Därför måste vi vara varsamma”, säger han.

Därför är den nya teknologin i grund och botten en fråga och förtroende och trovärdighet.

ANNONS

EU:s nya lagstiftning

“Det är viktigt för oss att användarna har förtroende för de algoritmer som vi bygger upp som grund för automatiserat beslutsfattande”, säger Townsend.

Utifrån behovet av pålitlig och etisk Artificiell Intelligens har EU nyligen fattat beslut om ett så kallat AI-direktiv.

Det har Ekot rapporterat om nyligen.

“AI kan utrota sjukdommar”

Direktivet har fått kritik för att urvattnas under påtryckningar från teknikföretag-lobbyn.

Men Townsend tror att framtiden kommer ge tekniken rätt.

“Ai kan användas för att utrota ovanliga och vanliga sjukdommar, förenkla banköverföringar, minimiera orättvisor och skydda länders ekonomier. Jag tror att om vi kan fokusera våra energier på att bygga ut den här infrastrukturen så går vi en strålande framtid till mötes”, säger Townsend.

Så om du fick gissa, går vi mot The Matrix eller mot Du Sköna Nya Värld?

ANNONS

Jag är en optimist. Jag skulle gissa på Du Sköna Nya Värld, hela vägen, säger Reggie Townsend.

Läs mer om AI:

Fördubbling av investeringsbedrägerier på ett år

AI tar över kändisarna: “En skrämmande ny värld”

AI: Mediejättarna vill ha betalt – ”Upphovsrätt” 

Microsofts plötsliga AI-dominans 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS