Dagens PS

Fintechs framtid allt mer lik vanliga banker

Fintech
Det är tuffa tider för fintechbolagen. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 08 dec. 2022Publicerad: 08 dec. 2022

Det är tuffa tider just nu för bolag inom fintech – som svar agerar bolagen med att bli mer som vanliga banker, rapporterar Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fintechbolagen i Europa har byggt upp sina verksamheter med löften om en ny framtid och nya sätt att syssla med finans. Men när räntorna nu stiger och investerarna blir mer nervösa är bolagens svar väldigt likt beprövad traditionell bankverksamhet, skriver Bloomberg.

“Expanderar till olika produkter”

De exemplifierar med det nederländska betalbolaget Adyen som börjat med små företag, precis som irländsk-amerikanska rivalen Stripe redan tidigare gjort. I Storbritannien har Revolut börjat se förbi gratiserbjudanden mot mer lukrativa räntebärande tjänster. I Sverige har Klarna börjat outsourca mer av sin teknologi.

“Många av dessa företag expanderar till olika produkter och försöker korssälja dem till befintliga kunder. Jag tror att de kommer att fortsätta att göra det, och med stigande priser finns det en möjlighet här för dem att ta vara på”, säger Kilian Pender, partner på Northzone, en tidig investerare i flera fintechbolag inklusive Klarna till Bloomberg.

Många fintechbolag gör nu stora förluster och Klarnas värdering sänktes i en kapitalrunda i somras från 45,6 miljarder dollar till 6,7 miljarder dollar. Stripe gjorde en nedskrivning på 27 procent i somras, och Adyens aktie har fallit 40 procent det senaste året trots att bolaget gör vinst.

Fintech trivdes med enkel finansiering

De nya fintechbolagen trivdes när det var enkelt att få finansiering och konsumenterna efterfrågade nya tjänster under pandemin. Men nu när räntan höjs och lågkonjunktur hotar senare testas modellerna som aldrig förr.

“Det har skett en enorm återställning av förväntningar och värderingar och det finns några naturliga återverkningar av det. Några av de stora namnen anpassar sig snabbt och utökar sitt produktområde så att de kan tillhandahålla tjänster över marknadscykler. Några av de stora namnen anpassar sig snabbt och utökar sitt produktområde så att de kan tillhandahålla tjänster över marknadscykler”, säger Luca Bocchio, en partner på riskkapitalföretaget Accel som är specialiserat på fintech.

Klarna i problem när räntorna går upp

ANNONS

Bloomberg skriver att “köp nu, betala senare”-delen av fintechsektorn där Klarna är aktiva är en av de som utsätts för hård prövning just nu i ett högre ränteläge. Modellen går ut på att erbjuda kunder att sprida ut sina köp över månader utan ränta till en låg avgift. Men när räntor och inflation stiger blir det snabbt en förlustaffär för bolagen.

“Det här är något vi tittar på – det måste vara en del av samtalet. Världen förändras, och vi måste förändras med den”, säger Gil Danziger, medgrundare och teknisk chef på Mondu, en BNPL-plattform för företag.

Läs även: SvD: Klarna blöder 35 miljoner om dagen  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]