Dagens PS

Vd:n går efter skandal med uppblåsta siffror

Wirecard rasar runt 80 procent efter ansökan om insolvensförfarande. (Foto: TT)
Wirecard rasar runt 80 procent efter ansökan om insolvensförfarande. (Foto: TT)
Finwire
Finwire
Uppdaterad: 27 maj 2021Publicerad: 22 juni 2020

Det tyska fintechbolaget Wirecard, som tappat 75 procent av sitt börsvärde sedan i onsdags på att 1,9 miljarder euro i tillgångar i balansräkningen egentligen inte existerat, uppger nu att det kan vara föremål för ett bedrägeri.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Samtidigt har bolaget dragit tillbaka sina prognoser.

Utöver prognoserna har även preliminära resultatet för 2019 och för första kvartalet 2020 dragits tillbaka.

Det var i förra veckan som revisionsfirman E&Y vägrade att skriva under redovisningen på bristen av tillgångar i miljardklassen. Jakten på dessa ledde hela vägen till två banker i Filippinerna, som tillbakavisar att Wirecard är en kund. Inte heller landets centralbank har kunnat styrka att Wirecard placerat några pengar hos bankerna och en utredning är nu initierad kring det hela.

Centralbanken misstänker att en av marknadscheferna på Wirecard kan ha förfalskat dokument som fått bolaget utmålat som kund. På fredagen sade Wirecard att de kan ha varit offer för ett bedrägeri av betydande proportioner.

Skandalen med Wirecard har förutom att kosta aktieägarna pengar även lett till att vd:n slutade i fredags. Ny tillförordnad vd är James Freis.

Wirecard håller nu på att prata med banker om kreditlinor samtidigt som det utvärderar olika åtgärder för att hålla verksamheten vid liv. Detta inkluderar kostnadsreduktioner, omstrukturering och avyttring eller nedläggning av affärsenheter och produktsegment, enligt ett pressmeddelande.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]