Den svenska betaltjänsten Trustly växer – med rejäl vinst, nära varannan krona.
Trustly växer med rejäl vinst
Betaltjänstbolaget Trustlys nettoomsättning redovisas upp 42 procent till 1 974 miljoner kronor för 2020. Justerat rörelseresultat steg till 907 miljoner kronor 2020, från 695 miljoner 2019. Det ger en rörelsemarginal på 42 procent, eller 46 procent justerat för engångsposter.
En vinst på nästan varannan krona, alltså. Trustly tar ut en avgift från handlaren vid varje transaktion, precis som stora kortutgivare som Mastercard och Visa. Totalt hanterade Trustly 190 miljarder kronor i betalningar 2020, skriver Di Digital.
USA driver tillväxten
”Hela bolaget växer på bra generellt, men det är USA som driver på tillväxten allra mest. Där ökade intäkterna med nästan 300 procent under det fjärde kvartalet, räknat på årsbasis. Det beror på att framför allt yngre konsumenter i USA flyttar mot att betala med pengar man faktiskt har, genom debit i stället för kredit”, säger Oscar Berglund, vd för Trustly, till Di Digtal.
Det svenska betaltjänstbolaget Trustly, på väg att börsnoteras, redovisar ett lyft för nettoomsättningen på 42 procent till 1 974 miljoner kronor för 2020.
Det justerade rörelseresultatet för 2020 lyfte till 907 miljoner kronor, upp från 695 miljoner ett år tidigare.
“Inne i investeringsläge”
Under fjärde kvartalet ökade intäkterna med 44 procent till 564 miljoner kronor, vilket gav en rörelsevinst på 240 miljoner. Trustly både växer och gör rejäl vinst.
”Vi styr inte bolaget efter vinstmarginal, men vi har klarat av att behålla den eftersom det finns en skalbarhet i plattformen. Ju större volymer vi hanterar desto lägre blir de fasta kostnaderna per transaktion. Men vi är fortfarande inne i ett investeringsläge, med stora satsningar i USA och planer på att gå in på ännu fler marknader”, säger Oscar Berglund till Di Digital.
“Transaktionsvolymen i vårt globala nätverk ökade under helåret med 43 procent till drygt 190 miljarder kronor. Samtidigt ser vi en fortsatt ökad efterfrågan på Trustlys betalningslösning, bland annat drivet av skiftet från offline- till onlinehandel och att konsumenter i allt större utsträckning föredrar att betala direkt från sina bankkonton”, skriver vd Oscar Berglund i en kommentar, rapporterar TT.
Huvudägare i Trustly är det svenska riskkapitalbolaget Nordic Capital som äger 63 procent av aktierna.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.