Dagens PS

Tether – genialisk idé eller ponzibedrägeri?

Tether
Kryptovalutan tether ska ha ett värde på 1 dollar per tether. (Foto: Unsplash)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 08 okt. 2021Publicerad: 07 okt. 2021

Tether är en kryptovaluta som har ett värde på en dollar – och företaget bakom ska ha 69 miljarder dollar lagrat. Men var är alla pengarna? 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kryptovalutan tether är en så kallad stablecoin med ett värde på 1 dollar för 1 tether. Den har blivit så populär att den är industristandard i kryptobranschen för handel och konverteringar mellan olika kryptovalutor. Valutan har blivit en central del av hela krypto-ekosystemet och fungerar mer som en krypto-bank än en valuta. Hade det varit en riktig bank så hade det varit en av USA:s 50 största.

Samtidigt har rykten länge funnits om att det är något skumt på gång här. Kritiker på nätet har kallat tether för ett ponzibedrägeri likt Bernie Madoffs – eller faktiskt betydligt större om så skulle vara fallet. Valutan och bolaget bakom samt dess ägare utreds också av amerikanska myndigheter och den amerikanska finansministern Janet Yellen.

Skapades av Mighty Ducks-skådis

Kryptovalutan skapades av bland andra Brock Pierce, tidigare barnskådespelare från 90-talsklassikern “The Mighty Ducks”, men han har sedan länge lämnat projektet. J.L. Van der Velde står som vd och Giancarlo Devasini som finanschef för företaget Tether Holdings men dessa två undviker rampljuset.

Det finns just nu 68 miljarder dollar tether i cirkulation, vilket innebär att folk faktiskt handlat tether för lika mycket dollar. Eftersom det är en stablecoin förändras inte värdet på grund av spekulation i priset, så som är fallet med de vanligaste kryptovalutorna som bitcoin och ether. Tether Holdings garanterar också värdet på valutan, alltså 1-1 mot dollarn. Det innebär att de måste ha motsvarande pengar i dollar någonstans – men det är oklart var.

Kritiker kallas “jihadister”

I ett långt reportage ger sig Bloomberg på jakt efter pengarna. Stuart Hoegner, företagets advokat, kallar tethers kritiker för “jihadister” i samtal med Bloomberg men vill inte svara på var pengarna finns.

Bloomberg hittar en del av dem – drygt 15 miljarder dollar finns på en bank i Bahamas bekräftar bankens ägare Jean Chalopin. Han var på 80-talet var med och skapade den franska klassiska tecknade serien Inspector Gadget. Tether ska också ha lånat ut pengar till diverse kryptobolag och på den kinesiska marknaden, kan Bloomberg bekräfta. Men enorma summor förblir ett mysterium.

“En högrisk offshore hedgefond”

ANNONS

Huruvida valutan är stabil förblir också en debattfråga.

“Det är inte en stablecoin, det är en högrisk offshore hedgefond. Även deras egna bankpartners vet inte omfattningen av deras innehav, eller om de finns”, säger John Betts, som drev en bank i Puerto Rico som tether tidigare arbetat med.

“Det finns ingen agenda eller komplott. De är inte Enron eller Madoff. När det finns ett problem, fixar de det på ett hedervärt sätt”, säger Jean Chalopin, ordförande på Deltec Bank & Trust till Bloomberg.

Debatten lär fortsätta – och tills vidare köper kryptobranschen nya tethers.

“Bara förra månaden köpte handlare 3 miljarder dollar i nya tethers, förmodligen skickades miljarder i amerikanska dollar till Inspector Gadget-medskaparens bank i Bahamas i utbyte mot digitala tokens som trollats fram av Mighty Ducks-killen och drivs av chefer som är mål för en brottsutredning i USA”, skriver Bloomberg.

Läs hela reportaget hos Bloomberg.

Läs även: Uppmaningen: Gör precis tvärtom vad Kina gör om krypto

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]