Digitala konstverk, så kallade NFT:er, upplever just nu en hausse medan hysterin kring meme-aktier börjar bromsa in.
Hausse för NFT:er – meme-aktier överges
Mest läst i kategorin
NFT-försäljningen steg till 3 miljarder dollar hos den ledande marknadsaktören Open Sea i augusti, vilket uppges vara tio gånger mer än föregående månad.
Det är Bloomberg som berättar om att NFT:er nu upplever en hausse – på bekostnad av så kallade meme-aktier, vilket nätmäklaren Robinhood fått känna av.
Där använder daytradingarmén nu sina stimulanscheckar till att handla med digital konst, NFT:er, i stället för att köpa meme-aktier, men även bitcoin-intresset har svalnat på plattformen.
I augusti var pingvin-avatarer på NFT-marknaden 100 gånger dyrare än under samma månad i fjol.
Även optionshandeln har rasat betänkligt hos Robinhood med ruschen till digitala konstverk, som byter händer med kryptovalutor.
“Roligare att samla jpeg-filer med apor och pingviner”
Wall Street Journal uppger att optionshandeln på Robinhood fallit till den lägsta nivån sedan april 2020.
“En del av småspararna har gått vidare till NFT:er. Det är helt enkelt roligare att samla jpeg-filer med apor och pingviner”, säger Martha Reyes, analyschef på kryptomäklaren Bequant.
Skeptiker till NFT:er beskriver fenomenet som en spekulativ och turboladdad handel – och en bubbla.
Rabobanks chef för finansiell research i Asien-Stillahavsregionen, Michael Every, kallar hysterin kring NFT:er för “den bubbliga dumheten” och liknar investeringarna i NFT:er med ett lotteri.
Det sade han nyligen i en intervju med nyhetsbyrån Reuters, vilket Dagens PS uppmärksammade under rubriken: “Snart spricker bubblan med NFT:er”.
Precis som i den vanliga konstvärlden förekommer också förfalskningar på NFT-marknaden. Dagens PS berättade i veckan med BBC som källa om en brittisk man som betalade motsvarande 2,9 miljoner svenska kronor för en NFT av ett konstverk från Banksy, men där det hela visade sig vara ett bedrägeri.
Samtidigt har NFT:er fått utrymme i den finare konstvärlden och högt ansedda konsthus som Christie’s och Sotheby’s.
Och stora, etablerade finansbolag handlar med de digitala konstverken. Kreditkortsjätten Visa är en av många finansiella företag som fallit för NFT:er – bolaget köpte nyligen ett digitalt konstverk för 150 000 dollar, motsvarande ungefär 1,3 miljarder kronor.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.