Dagens PS

Instabiliteten i Bitcoin beror på hur den är skapad

Bitcoin prisinstabilitet beror på hur valutan är uppbyggd och på att tillgången är begränsad
Prisinstabiliteten i Bitcoin beror på hur valutan är uppbyggd och på att tillgången är begränsad, handlare måste vara beredda på fler dagar med snabba prisförändringar. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 20 maj 2021Publicerad: 20 maj 2021

Volatiliteten i Bitcoin är priset för att den finns i begränsad upplaga och inte har en centralbank. Att valutan fortfarande är väldigt ny bidrar också till instabiliteten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den som vill bli kryptomiljonär över en natt måste vara beredd på att det kommer fler dagar med häftiga prisförändringar.

På onsdagen dök bitcoin med hela 30 procent, till cirka 30 000 dollar, Ether tappade mer än 40 procent på mindre än ett dygn och hamnade vid ett tillfälle under 2 000 dollar. Vid slutet av dagen tog båda kryptovalutorna tillbaka mycket av prisfallen.

Normalt inom kryptohandeln

Denna volatilitet är norm inom handeln med kryptovalutor, de drabbas hela tiden av stora fall och enorma ökningar, skriver CNBC.

“Massiva tillbakagångar är alltid läskiga, men kompetenta investerare tenderar att se dem som köpmöjligheter”, säger Mati Greenspan till CNBC, portföljförvaltare och grundare av Quantum Economics.

Det nya normala

CNBC skriver att marknadsexperter säger till dem att det här är det nya normala inom investeringar och att handlare bör vänja sig.

Volatiliteten i bticoin beror på flera saker, i onsdags var det nyheter om att Kina stoppat finansinstitut och betalningsföretag att erbjuda tjänster med koppling till kryptovalutor.

Dessutom påverkades valutan fortfarande av Teslas beslut att inte längre använda bitcoin som betalningsmedel för företagets bilar.

ANNONS

Efter veckor av Elon Musk-Tweet-inspirerade uppgångar behövde säkert också kryptomarknaden en korrigering, skriver CNBC.

Beror på flera saker

Volatiliteten i bitcoin beror på den begränsade tillgången och på avsaknaden av en centralbank som kontrollerar tillförseln och kan ingripa i bitcoin-marknaden. Dessutom är valutan fortfarande väldigt ny.

″ bara 13 är gammal och har därmed inte mycket till handelshistoria”, säger Peter Boockvar, investeringschef på Bleakley Advisory Group till CNBC.

“Medan ett företag som börsnoterades i går i en IPO inte har någon historia, kan ett företag åtminstone värderas utifrån dess affärsprospekt, inkomster och kassaflöde”, säger han vidare till CNBC.

Decentralisetat nätverk

Just det faktum att tillgången är knapp gör också valutan värdefull. Värdet på bitcoin stammar också från dess decentraliserade nätverk.

Det finns 18,7 miljoner bitcoins på marknaden, vilket nästan är dess maxgräns som ligger på 21 miljoner.

Nya bitcoins skapas som belöning till dem som bidrar med sin datorkraft för att verifiera transaktioner i det decentraliserade nätverket, de kallas för miners. Storleken på belöningen minskar med tiden. Det här gör att tillförseln av bitcoin är oelastisk.

ANNONS

Ett nytt sorts värde

“Bitcoin har absolut etablerat sig som ett nytt sorts värde, men slutvärdet är fortfarande inte definierat”, säger Mike Bucella, huvudpartner i Blocktower Capital till CNBC.

Vägen mot ett fastställt pris är ofta fylld med kraftiga prissvängningar, men enligt Mike Bucella är alternativet artificiell stabilitet, något som kan resultera i förvrängda marknader.

Läs mer: Stopp för bitcoin i Kina orsakar nytt ras

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]