Bitcoin kan förbjudas, på samma sätt som guldet på 1930-talet. Det förutspår hedgefondgrundaren Ray Dalio.
Hedgefondgrundaren: Bitcoin kan förbjudas
Mest läst i kategorin
Hedgefondprofilen Ray Dalio anser att det finns en sannolikhet för att bitcoin förbjuds på samma sätt som USA kom att förbjuda privat ägande av guld på 1930-talet. Det uppgav han i en intervju med Yahoo Finance.
Dalio, som är grundare av den 150 miljarder dollar stora hedgefonden Bridgewater Associates, sin kommande bok “The Changing World Order” jämför han dagens läge med bitcoin med när det på 1930-talet fanns ett förbud mot att äga guld i USA.
“Värdesätter sitt monopol”
Genom Gold Reserve Act of 1934 gjordes det olagligt för privatpersoner att äga guld, eftersom “regeringens ledare inte ville att guld skulle konkurrera med pengar och kredit som ett förråd av rikedom.”
“Varje land värdesätter sitt monopol på att kontrollera tillgång och efterfrågan. De vill inte att andra pengar ska fungera eller konkurrera, eftersom saker och ting kan bli utom kontroll. Så jag tror att det skulle vara mycket troligt att det kommer att förbjudas under en viss uppsättning omständigheter, precis som hur guld förbjöds”, säger Ray Dalio till Yahoo Finance.
Indien undersöker förbud
Indiens regering undersöker redan möjligheter att förbjuda bitcoin och andra kryptovalutor helt, påpekar Dalio vidare som exempel på sin tes om att bitcoin kan förbjudas.
“Vi får se vad det betyder”, säger Ray Dalio.
På kryptomarknaden har bitcoin efter Dalios kommentar handlats ned till runt 52 000 dollar. Som mest var priset igår uppe i 57 000 dollar efter att Teslas vd Elon Musk sagt att hans bolag kommer att acceptera kryptovalutan och inte kommer växla in de bitcoins man får in till dollar, rapporterar Finwire.
Musk är känd förespråkare av bitcoin och har tidigare fått Tesla att investera 1,5 miljarder dollar i kryptovalutan.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.