Dagens PS

11-årig flykting köpte bitcoin – nu multimiljonär

Flykting bitcoin
Dadvan Yousuf började tjäna pengar på bitcoin redan som 11-åring. (Foto: Unsplash/Wikimedia Commons)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 19 juli 2021Publicerad: 19 juli 2021

Dadvan Yousuf, 11, flykting från Kurdistan, sålde sina leksaker på en matta på torget – och köpte bitcoin. Nu är han multimiljonär.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet
PS Studio

Så används kryptovalutor av kriminella

24 dec. 2024

Historien har sedan tidigare berättats på de flera språk, bland annat tyska, italienska och franska. Den schweiziska tidningen Neue Zürcher Zeitung har också ett engelskspråkigt reportage om den osannolika historien om Dadvan Yousuf, en 11-årig flykting som blev multimiljonär på bitcoin.

Reportaget inleds med en fråga från honom till journalisten: “Var ärlig. Tror du ibland att de saker jag säger till dig inte kan vara sanna?”

Pappan slogs mot Saddam

Dadvans Yousuf far var Peshmerga-soldat och kämpade för ett fritt Kurdistan, men tvingades fly från Saddam Husseins trupper. Dadvan Yousuf var tre år när även mamman och barnen tog sig över medelhavet till Schweiz, precis före amerikanernas invasion.

De fick tillfälligt uppehållstillstånd, men inte full asyl. Det var tufft med ekonomin, och familjen fick ta emot socialbidrag. Ibland lyckades de ändå skicka lite pengar till släktingar i Kurdistan.

Det var på grund av det som Dadvan Yousuf, då elva år, tog ett steg som skulle förändra hans liv totalt. Femteklassaren blev ledsen när han förstod att mycket av pengarna som familjen skickade till Kurdistan försvann i form av dyra transaktionsavgifter, och han började leta på nätet efter alternativ, hittade bitcoin och hamnade i konversationer med folk som ville avskaffa alla banker.

Revolutionen intresserade honom inte, men bitcoin gjorde. Neue Zürcher Zeitung skriver att han en vintermorgon 2011 la ut en gammal matta på torget i Ipsach, där familjen bodde, med sitt gamla nintendo tv-spel, pokemon, spel och pussel. Vid slutet av dagen hade han sålt alla sina leksaker, och fick låna sin pappas kreditkort för att sätta in pengarna i bitcoin. Han köpte 10 stycken, för totalt 15 euro.

Stack till honom sedlar 

Han blev helt fascinerad av kryptovalutan, och kunde prata så övertygande om det att folk runt honom stack till honom en sedel eller två så han kunde köpa mer. Han började investera varenda schweizerfranc han fick tag på i bitcoin.

ANNONS

“Det är inte som att folk verkligen trodde på mig då. För dem var det mer ett spel”, säger Dadvan Yousuf till Neue Zürcher Zeitung.

Han köpte, och sålde, köpte igen, sålde igen. Priset gick upp, han fick in mer pengar. Han betalade 11 126 euro för 1000 bitcoin i december 2012. I oktober 2013 sålde sjundeklassaren 1000 bitcoin för 134 404 euro, en bra bit över en miljon kronor.

Hans familj hade ingen aning om vad han sysslade med – och han kunde inte ta ut pengarna. Han var för ung för att få ha ett bankkonto, och dessutom inte medborgare i Schweiz. Han hade inte råd att köpa nya fotbollskor, och spelade med gamla trasiga ärvda skor.

Kom ut och flyttade till lyxhotell

Men det gjorde inte Dadvan Yousuf något. Han ville ändå inte ta ut pengarna – han ville satsa ännu mer, och trodde att priset skulle fortsätta upp. I december 2020 sov han fortfarande på en madrass på golvet hemma hos sina föräldrar när han för första gången plockade ut pengar. Det var svårt då också – bankerna visste inte riktigt hur de skulle hantera en ung pojke med irakiskt pass som ville göra transaktioner för miljonbelopp.

Han “kom ut” som kryptomiljonär och flyttade från sina föräldrar till Dolder i Zurich, ett känt femstjärnigt hotell i Schweiz som accepterar kryptovalutor och kostar motsvarande 15 700 dollar per natt, över 100 000 svenska kronor. Och han klev in på socialkontoret i Ipsach och sa att hans föräldrar inte längre behövde socialbidrag. Han krävde också att få betala tillbaka varenda schweizerfranc som familjen någonsin mottagit.

“Har du vunnit på lotteri?” frågade socialkontorets chef.

Handlar nu med algoritmer

De visste inte heller hur de skulle hantera saken. Dadvan Yousuf fick till slut en summa på hur mycket familjen tagit emot av staten – han la undan pengarna (i schweizerfranc) tills staten rett ut hur de ska hantera en ung flykting med miljonbelopp i bitcoin.

ANNONS

Tills vidare fortsätter Dadvan Yousuf handla med kryptovalutor. Vid det här laget använder han algoritmer som han byggt själv, har ett eget kryptobolag och hjälper andra med sina investeringar – helt gratis.

Läs hela reportaget i Neue Zürcher Zeitung.

Läs mer: Galen tillväxt i kryptovalutor – så mycket har de ökat

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]