Dagens PS

"Framtidens bank" tar in 100 miljoner kronor

moank-bank-blancolån
Fintechbolaget Moank tar in 100 miljoner i riskkapital. (Foto: Press)
Joel Durén
Joel Durén
Uppdaterad: 01 juli 2019Publicerad: 01 juli 2019

Fintechbolaget Moank tar in 100 miljoner i riskkapital för att bygga ”framtidens bank”. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Di Digital berättar om Moank som grundades för tre år sedan av Peter Lange och Gustav Ek. Från början var bolagets affärsidé att erbjuda lån med hjälp av nya typer av digitala kreditprövningar, men idén har nu utvecklats till att erbjuda lån till anställda via deras arbetsgivare.

Lange, med ett förflutet som jurist på Finansinspektionen, och Ek som hade jobbat med förvärv och fusioner av inkassobolag på Swedbank, satsade på att erbjuda lån med dynamisk ränta – där räntan gick ner om kundens kreditvärdighet förbättrades. Duon menar att de var först med idén, men att marknaden togs över av Bynk och Lendify, enligt artikeln.

Numera satsar de alltså på lån via arbetsgivare:

“Genom att vi ansluter låntagarens arbetsgivare kan återbetalningar göras automatiskt som ett löneavdrag. Med denna indirekta säkerhet kan vi erbjuda bättre lånevillkor”, säger Peter Lange, som också är vd för Moank, enligt Di Digital.

Nu tar bolaget in drygt 100 miljoner kronor i riskkapital, i en runda som helt finansieras av Credit Opportunity One, ett Stockholmsbaserat investmentbolag inom CMI-gruppen, enligt artikeln.

”Vi ska använda kapitalet till marknadsföring, rekrytering och till att ansöka om att bli ett kreditmarknadsbolag. Målet är att kunna ta in lån från privatpersoner med insättningsgaranti. Vi vill bygga något stort och då är detta första steget mot att bli en ny typ av bank,” säger Lange om det nya kapitalet.

Moank täcks in av Finansinspektionen och har i dag 10 anställda i Stockholm.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]