Dagens PS

Bankerna dissar Stefan Ingves låneerbjudande

ränteavdragen
Riksbankschefen Stefan Ingves uppmanar politikerna att trappa ned ränteavdragen. (Foto: TT)
Finwire
Finwire
Uppdaterad: 19 mars 2020Publicerad: 19 mars 2020

Storbankerna tänker inte utnyttja de lån på upp till 500 miljarder kronor som Riksbanken erbjuder för att stötta svenska företag i krisen. Det uppger flera källor för Dagens industri.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Skälen som anges är dels att bankerna inte har något behov att låna från Riksbanken, dels att Riksbankens erbjudande är dyrare än att låna på marknaden.

“Vi ser inte just nu att vi kommer att bjuda på faciliteten”, säger en uppgiftslämnare på en av storbankerna till tidningen (obs, inloggning krävs).

ANNONS

För att få tillgång till lånen måste bankerna lämna in säkerheter, varav 20 procent ska bestå av statspapper. Problemet är att bankerna inte äger några statsobligationer, bland annat eftersom Riksbanken sitter på en stor del av den utestående stocken efter tidigare stödköpsprogram, skriver Di.

Bankerna måste då först köpa in statspapper på marknaden, vilket får till resultat att det blir mellan 20 och 60 räntepunkter dyrare att låna från Riksbanken än via bankernas vanliga upplåning, enligt Di:s källor.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS
Livförsäkring - din viktigaste försäkring
Just in Case

Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som gör stor nytta till små priser. Trygga din familjs framtid.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS
Spela klippet

Blir värderingen högre av notering i USA?

Klarna och andra europeiska bolag väljer att rikta sina blickar mot USA-börsen när det är dags för notering. Men att handlas på den amerikanska börsen är långt ifrån en säker väg till högre värdering. ”Financial Times har gjort en undersökning där man hade sett att av de tolv bolag man hade tittat på så hade hälften […]