Elen skulle bli grönare och billigare. Nu betalar du istället massor för ful-el från kolkraftverk i Polen. Och du kanske vill sitta ner när du öppnar din elräkning i slutet på november. Den som såg inflationsbeskedet från Statistiska Centralbyrån märkte troligen att inflationen är på väg ner inom de flesta områden utom el. Priset på …
Svenska Kraftnät har beslutat om en rekordinvestering för överföringen av el, på 3 miljarder kronor i en kraftteknikkoncern som ska stärka den svenska elförsörjningen, och jämna ut elpriserna. Genom att kraftigt öka överföringsförmågen mellan norra och södra Sverige ska Hitachi Energy jämna ut elkostnaderna för hushåll och industrier i norra och södra Sverige. MISSA INTE: …
Oljejätten ExxonMobils vd Darren Woods rider ut till försvar för Parisavtalet för klimatet, och varnar Donald Trump från att återigen dra sig ur avtalet – då det skulle skapa ett vakuum vid förhandlingsbordet om USA lämnar. “Vi behöver ett globalt system för att hantera globala utsläpp”, sa Woods i en intervju med The New York …
Samtidigt som priset på el faller under noll kronor per kilowattimme i södra Norrland skjuter priset i taket i hela södra Sverige. När kylan biter sig fast i de svenska breddgraderna tenderar priset på el att söka sig uppåt. Det har varit ett stort problem under åren sedan Putin inledde sitt anfallskrig mot Ukraina, då …
Det statligt ägda svenska energibolaget Vattenfall motsvarande 58 miljarder kronor på grön energi som sol- och vindkraft i Tyskland. I Sverige får Vattenfall tugga i sig negativa besked på rad, senast i förra veckan att 13 av 14 planerade vindkraftsprojekt i landet fått nej av regeringen. Men om vi tittar söderut är det andra budskap. …
Brist på transformatorer är en global flaskhals som kan bromsa utbyggnaden av energisystemet kraftigt i flera år, varnar bland annat Hitachi Energy och Rystad Energy. Behovet att bygga ut elnätet är en viktig fråga både här i Sverige och på andra platser just nu, men då behövs det transformatorer. Och enligt Hitachi Energy är det …
Energijätten Shell redovisar en vinst för det tredje kvartalet på 6 miljarder dollar, jämfört med förväntade 5,3 miljarder. Den extra vinsten satsas på att köpa tillbaka bolagets egna aktier. Den brittisk-nederländska oljejätten Shell tappade lite i vinst jämfört med samma kvartal förra året, men resultatrapporten var klart över analytikernas förväntningar enligt en undersökning av LSEG, …
Nya typer av solpaneler med kristaller av perovskit sätter nya rekord och kan bli nyckeln till “ytterligare en omgång av exponentiell tillväxt” i industrin, enligt The Economist. Solpaneler som teknologi har funnits länge, de uppfanns på Bell Labs i Kalifornien på 1950-talet. Då hade de en effektivitet på 6 procent och var så pass dyra …
Det varma och blåsiga höstvädret gynnar vindkraft och pressar ner elpriserna till så låga nivåer att man tar en reaktor ur drift på Forsmark. Det blåsiga vädret får landets vindkraft att pressa fram mer energi än vanligt samtidigt som den ovanligt varma hösten minskar elkonsumtionen. Kombinationen har lett till att Forsmark 2 tas ur drift …
Norska Statkraft har lämnat in en tillståndsansökan till regeringen för den havsbaserade vindkraftsparken Baltic Offshore Delta North. Regeringens nya villkor kan dock påverka framtida satsningar inom vindkraft. “Stockholmsregionen kommer ha potential att ta emot en årlig produktion på cirka 8 TWh el från Delta North, vilket motsvarar 40 procent av den nuvarande elförbrukningen i Stockholms …
Google har ingått ett avtal med Kairos Power för att köpa kärnkraft som ska driva företagets energislukande datacenter. Techjättarna Amazon och Microsoft har redan tecknat avtal med kärnkraftverk. Nu går Google samma väg, rapporterar CNBC. Läs också: “USA:s Tjernobyl” – kärnkraftverket startar igen efter Microsoft-affär. Dagens PS Väntas vara i drift 2030 Google, som ingår …
Saudiarabien håller på att lägga om sin oljepolitik. Den största förloraren på det kan bli Rysslands president Vladimir Putin. Som Dagens PS tidigare rapporterat håller Saudiarabien på att lägga om sin politik för oljan, där de överger prismålet om 100 dollar per fat och i stället tänker försvara sina marknadsandelar även om det leder till …
Den globala ekonomin går in i en farlig period på grund av de pågående spänningarna i Mellanöstern. Expert ser stora risker för världens oljemarknader och energipriser. Enligt Daniel Yergin, vice ordförande för S&P Global, förändras nu situationen snabbt och riskerna för oljetillgången ökar kraftigt, rapporterar CNBC. “Det är en mycket farlig tid, en situation vi …
Tyska industrikoncernen Thyssenkrupp ser över sin gröna omställning och överväger att avbryta ett prestigefyllt stålprojekt. Ståljätten genomför en grundlig översyn av sina planer på att tillverka grönt stål och överväger att skrota sitt flaggskeppsprojekt – en anläggning för direktreduktion av stål med vätgas. Det rapporterar den tyska affärstidningen Handelsblatt. En nedläggning skulle innebära att bolaget …
Effekten där vindkraftverk tar kraft av varandra kan ha underskattats, något som lägger upp det för anklagelser om “vindstöld”, enligt ny forskning. Sajten Recharge rapporterar om “skrämmande” ny data kring vindkraftens så kallade ”wake effect”, som innebär den förlust i vindstyrka som sker när vinden går genom vindkraftsturbiner, ibland kallade för “vindskuggor”. Studie i Irländska …
På måndagen stängs kolkraftverket Ratcliffe-on-Soar i Nottinghamshire i England, det sista av sitt slag i Storbritannien. Det får The Economist att utropa slutet på en era. Kol var en av de viktigaste råvarorna i det som brukar kallas den andra industriella revolutionen, som startade i just Storbritannien och ofta dateras mellan 1870 och första världskrigets …
Rapporter om att Saudiarabien inte längre tänker begränsa sin produktion får priset på olja att falla på torsdagen. Saudiarabien har länge haft ett inofficiellt mål om att oljepriset ska ligga på 100 dollar per fat för att balansera sin budget, och som ett av de ledande länderna i oljealliansen Opec har de också skurit ned …
Efter skid-VM i Trondheim i vår kommer Equinor inte längre att sponsra det norska skidlandslaget, som nu är i djup kris. Men flera miljöorganisationer jublar. Den norska olje- och gasjätten Equinor har länge varit en storsponsor till både skidlandslaget och fotbollslandslaget i Norge. Bolaget är storsponsor till skid-VM i Trondheim i vår. Men efter den …
Importen av rysk gas ökar i Belgien – då vädjar landet om att EU ska gripa in och stoppa dem från beroendet. “Vi har tittat på det här [. . .] Vi har rysk gas som kommer in i Belgien. Jag har tittat under varje sten och gaslagstiftningen kommer inte att hjälpa. Vi behöver en europeisk strategi”, …
Olja kommer att fortsätta att pumpas upp, och det i ökande takt hela vägen till 2050, enligt en analys från organisationen OPEC. Men alla håller inte med. Enligt Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) 2024 World Oil Outlook som släpptes på tisdagen så kommer den globala efterfrågan på olja att öka med 24 procent …
Tyskland förstatligade energijätten Uniper 2022, men bolaget ska bli privat igen och en börsnotering är aktuell, bekräftar landets finansdepartement. Den tyska staten tog i december 2022 över ägandet i energijätten Uniper, för att undvika en kollaps av den europeiska energimarknaden, vilket Dagens PS då rapporterade om. En oväntad och oönskad konsekvens av detta för Tyskland …
Värdet av Rysslands oljeintäkter faller kraftigt i takt med oljepriset och är ned 30 procent sedan i juni, enligt beräkningar av Bloomberg. Flödena av rysk olja har ökar något de senaste veckorna, men långt ifrån tillräckligt för att kompensera för prisutvecklingen. Snittpriset för uralolja har nu gått under det pristak på 60 dollar per fat …
Katastrof för energisektorn i Tyskland efter nedläggningen av kärnkraft? Nej, priserna visar att det går alldeles strålande. Många negativa rubriker har det varit kring nedläggningarna av kärnkraftverk i Tyskland de senaste åren, även här på Dagens PS. Många ifrågasatte det kloka i att lägga ned kärnkraften samtidigt som Vladimir Putins Ryssland utövade energiutpressning mot Europa. …
Överskott på olja pressar priser och oroar. “Dramatiskt överdrivet” är dock en analys från ett stort investmentbolag. Oljepriset har sjunkit den senaste tiden då marknaden räknar med att det kommer att finnas ett överskott framöver, vilket sätter press på priserna. Men det är inte alla som köper denna berättelse om överskott. Jeff Currie, ekonom och …
Gaspriserna rusar inför vintern när allt fler länder vill importera. Men den avgörande frågan blir vädret. Priserna på kontrakt på flytande naturgas (LNG) i Europa till vintern steg så mycket som 2,5 procent under fredagen, då allt fler länder tävlar om samma leveranser. Egypten ska för första gången på åratal köpa in flytande naturgas inför …
Ett beslut från regeringen medför ett stort bakslag för ett av landets större projekt inom vindkraft. Vattenfall ser inte att man ska få snurr på ekonomin i det stora havsbaserade vindkraftprojektet Kriegers Flak och nu skrotar man in del i projektet. “Det är helt enkelt inte lönsamt att bygga”, säger Helene Biström, chef för vindkraft …
Det som en gång hyllades som framtidens bränsle visar sig nu vara en dyr affär. Vätgas- och biobränsle-startups kämpar för överlevnad – och risken är att klimatmålen hamnar på efterkälken. En gång i tiden sågs gröna bränslen som den heliga graal som skulle befria oss från vårt beroende av fossila bränslen. Startups lovade att driva …
Genom ett avtal ska Sverige och USA stärka sitt samarbete för att bidra till utbyggnaden av ny kärnkraft. “Sverige och USA kommer nu att ha ett konkret samarbete om kärnkraft. Det är en bra dag för Sverige”, säger närings- och energiminister Ebba Busch (KD) till TT. Under ett möte i Washington DC på onsdagen har …
Brist på kapacitet och kompetens har länge hotat den nya kärnkraft Sverige vill se. Nu kan lösningen komma från finska Esbo. Kompetens och resurser att bygga ny kärnkraft har ansett hota den svenska, nya kärnkraftsutbyggnaden. Orsaken är att många länder vill ha ny kärnkraft samtidigt i kombination med att det tar tid att få nya …
I höst lägger utredaren Magnus Hermansson fram nya förslag för att få fart på vindkraftsbyggen till havs. “Sverige står ut i Europa, vi är nästan ensamma om att inte ha ett planerat system eller auktionssystem”, säger han. Utan att avslöja detaljer står det klart att utredningen kommer att föreslå en helt ny modell, som liknar …
Elektriciteten måste alltid matcha efterfrågan. Solpaneler ställer dock nya krav på systemet. Medan de producerar mest el mitt på dagen när solen står högt, faller produktionen drastiskt på kvällen. Detta har lett till fenomenet “ankkurvan”. Efterfrågan på el är som lägst på natten och som högst på kvällen när folk kommer hem från jobbet. Detta …
Batterifabriker ska bygga Australiens gröna omställning. Nu strömmar miljarder från investerarna till satsningarna i ”oöverträffad” skala. Det har varit trögt på sistone för svenska Northvolt. Uppsagda kontrakt, inställda fabrikssatsningar och ledningsproblem, vid sidan av tre oförklarliga dödsfall i fabriken, har sprutat grus i maskineriet för den nya batterifabriken. Detta efter en fenomenal start där Northvolt …
En banbrytande ny teknik som ska omvandla kol till ren vätgas – helt utan utsläpp av växthusgaser – har fått en specifik investerare på fall. Det är den världsberömda motivationsgurun Tony Robbins som har lagt hela 200 miljoner dollar på Simon Hodson och hans företag Omnis lovande energiteknik som ska göra kolkraftverk miljövänliga. Frågan är …
Redan 2028 kan de första kommersiella vätgasflygen i Sverige vara i luften. Det visar nya studier från Chalmers. Flyg som drivs med vätgas öppnar möjligheter för fossilfritt resande och teknikutvecklingen går snabbt. Nya studier från Chalmers visar att nästan alla flygresor inom 1200 kilometers radie kan göras med vätgasdrivet flyg år 2045. Med hjälp av …
Endast två kärnkraftverk byggs just nu i Europa. Finansiering och kompetens är oklar framöver. Nu ifrågasätts Europas kärnkraftssatsning. Tjernobyl 1986 satte stopp för de många kärnkraftsprojekt som var på gång i östra Europa. När sedan Sovjet föll och kommunistregimerna rämmade fanns knappt ens planerna kvar på ritbordet. Nu är kärnkraften tillbaka på bred front. I …
En trend med negativa elpriser hotar den svenska elektrifieringen. Därför behövs investeringar i alla kraftslag, inklusive kärnkraft, menar Energiföretagen. Orsaken till trenden med negativa elpriser är framför allt utbyggnaden av solkraft i länder som Nederländerna, Tyskland och Polen, vilket skapar ett stort överskott som trycker ner priserna i hela Europa, inklusive Sverige. Detta skriver Tidningen …
Kärnkraften togs bort för att skapa ett land med ny grön energi. Nu utraderas en historisk tysk by för att en kolgruva ska skapas där. Symboliken kunde nästan inte vara tydligare. Tyskland har beslutat avstå från kärnkraften, för att i stället satsa grönt och förnybart. Regeringen, där miljöpartiet De gröna ingår, vill satsa grönt men …
Fem myndigheter och ett antal kommuner är negativa. Länsstyrelsen säger ja. Det gäller en gigantisk vindkraftspark utanför Bohuslän. ”Vindkraftsparken Mareld kan bli ett hårt slag mot räkfisket”, slår Lars Bäckström fast i Bohusläningen. Lokaltidningen är negativ till vindkraftsparken men menar att ”det borde vara möjligt att lägga en kurs som tillåter både vindkraft och ett …
Företag inom EU lider av höga energipriser relativt sina konkurrenter i andra länder. Tyvärr är det bara ett av flera problem som drabbar unionens energipolitik. EU betalar betydligt mer för sin energi än till exempel USA och Kina. Och så kommer det att vara en lång tid framöver. Enligt en ny studie kommer priserna att …
Filippinerna har nyligen passerat Kina som det land som är mest beroende av kolkraft för sin elproduktion. Trots regeringens tidigare uppskov på nya kolkraftverk har användningen av kolkraft ökat markant. Detta sker i en tid då många andra länder minskar sin kolanvändning till förmån för förnybar energi. En av anledningarna till Filippinernas ökande beroende av …
Kärnkraften ska växa dramatiskt under kommande år, men bristen på kvalificerad personal kan sätta stora käppar i hjulet. Vi har tidigare skrivit att Sverige storsatsar på kärnkraft. Det är en global utveckling: Totalt 25 länder runtom i världen har enats om att tredubbla kapaciteten fram till år 2050. Det finns bara ett litet problem: En …
Omställning till grön el handlar mycket om att få den till konsumenterna. Ett brittiskt projekt vill forsla el från Marocko 2 500 kilometer under vatten. El sälj kors och tvärs över hela Europa varje timma, varje dag året runt. För Sverige är detta en viktig marknad, vi är vanligtvis exportörer till andra länder. Inte bara …
När techjättarna slåss om AI-dominans krävs mycket el. Kärnkraft direkt från källan är ett attraktivt alternativ. Stora techföretag som Amazon, Google och Microsoft behöver ha en säker tillgång på energi till sina datacenter. Nu mer än någonsin på grund av den snabba utvecklingen av AI-verktyg. Istället för att köpa el via nätet ser de möjligheten …
De senaste årens skenande elpriser har gjort oss medvetna om utmaningarna för elproduktionen. Samtidigt som vi behöver skala upp kraftigt så kämpar vi med en grön omställning för att bromsa en total klimatkollaps – en utveckling som kräver ny innovation om vi ska ha en realistisk chans. Det är inte seriöst att tala om en …
Litium är ett måste i batterier. Nu har oljeindustrin upptäckt att de kan få fram mer av metallen än vad dagens gruvdrift ger. Några av världens största oljebolag har gett sig in i den gröna omställningen på ett oväntat sätt. De använder sina erfarenheter från gas och oljeutvinning till att framställa litium från underjordiskt saltvatten. …
Skatteverket vill höja fastighetsskatten för svensk el med 1,5 miljarder kronor nästa år. Nu stiger ett ramaskri från energiföretagen. Elproduktionsenheter är det något fyrkantiga namnet för kärnkraftverk, vindkraftverk, kraftvärme- och kondenskraftverk likväl som vattenkraft. De deklareras vart sjätte år i en allmän fastighetstaxering. 2024 är det även en särskild fastighetstaxering för de elproduktionsenheter där det …
Vi befinner oss i en global energiomställning, där världen ska gå från ett fossilbaserat samhälle till ett förnybart. En mycket stor del av denna omställning stavas elektrifiering och en kraftig ökning av elbehovet. För Sverige innebär det att vi behöver bygga dubbelt så mycket elproduktion som vi förbrukar idag. Det motsvarar 30 kärnkraftverk eller nästan …
Philips Hue har nu lanserat nya produkter och appfunktioner som gör ditt hem ännu mer upplyst och anpassat. Först och främst har vi Philips Hue Twilight, en sänglampa som hjälper dig att hålla en bra dygnsrytm. Med två individuellt kontrollerbara ljuskällor och ColorCast-teknologi som efterliknar morgon- och kvällsljus, ska det bli lättare att somna och …
De kinesiska jättarna inom solel producerar i år mer energi än de stora oljebolag som brukade kallas de sju systrarna, enligt Bloomberg. 1900-talets dominerande energikälla tappar mark, och det är solen som tar över. Du har troligen hört talats om Exxon Mobil, Chevron, Shell, BP, TotalEnergies, ConocoPhillips och Eni. Men känner du till Tonwei, GCL …
Regeringens mål att få till stånd ny kärnkraft redan till mitten av nästa decennium är en stor utmaning – men det kan gå, menar en ledande expert. Om vi gör allt rätt kan 2 500 nya megawatt vara igång redan till 2035. Det kommer att vara svårt, men genom att koordinera insatserna mellan olika delar …
Den amerikanska storbanken Citis analytiker målar upp en mörk bild för oljemarknaden framöver och tippar att oljepriset kan sjunka till 60 dollar per fat nästa år – ned 20 procent jämfört med nuvarande prisnivåer. Sajten Oilprice.com skriver att det beror på att Citi förutspår att utbudet på marknaden fortsätter att vara högre än efterfrågan, trots …