Dagens PS

Vindkraft: OX2:s aktie rasar – ny regering får skulden

havsbaserade vindkraft
Havsbaserad vindkraft blir mindre lönsam att bygga ut i och med den nya regeringen och Tidöavtalet. (Foto:TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 17 okt. 2022Publicerad: 17 okt. 2022

I dag inleddes ett jätteras på börsen för det svenska bolaget OX2, som är en stor privat aktör inom förnybar energi. Anledningen är regeringsskiftet och Tidöavtalet, enligt olika analytiker i branschen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Aktien sjönk med mer än 10 procent för OX2 i dag när riksdagen skulle välja Ulf Kristersson (M) till ny statsminister. Anledningen är sannolikt en omsvängning i energipolitiken med den nya regeringen.

Avtalet mellan de tillträdande regeringspartierna och Sverigedemokraterna innebär bland annat att en omsvängning från förnybar energi till kärnkraft. Det kommer också att betyda sämre villkor för projekt med havsbaserad vindkraft, eftersom den nya regeringen vill frånta statliga Svenska kraftnät ansvaret att bygga ut stamnätet just till havs.

OX2 får större kostnad för vindkraft

Nu drar investerarna öronen åt sig av tar sina pengar ur bolaget, vars vinst kan antas minska när det får bära hela kostnaden.

”Sannolikt har det med Tidöavtalet att göra”, konstaterar SEB-analytikern Anders Rosenlund när Dagens Industri intervjuar honom.

Även Danske Banks analytiker Oskar Lindström stödjer den analysen.

Rosenlund menar dock att det är svårt att veta om det rör sig om en överreaktion på avtalet eller inte. Båda bankerna rekommenderar fortsatt köp av bolagets aktie, trots kursfallet.

Till Dagens Industri skriver OX2 att man har projekt ”som bär sina egna kostnader”

Läs också:

Energiöar – projekt som kan rädda Europas energikris

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]