Dagens PS

Tre viktiga frågor under FN:s klimatmöte COP27

Ett hundratal stats- och regeringschefer deltar under FN:sårliga klimatmöte i Egypten. (Foto: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 07 nov. 2022Publicerad: 07 nov. 2022

Sällan har mer stått på spel än inför FN:s årliga klimatmöte COP27 som under gårdagen inleddes i Sharm el-Sheikh i Egypten. Här är tre av många tunga miljöfrågor som kommer att avhandlas. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns onekligen flera alarmerande punkter att ta itu med när årets klimatförhandlingar går av stapeln i Egypten. En konferens som sker i en tid då världen står på ända och energikrisen är ett faktum.

Så även det extrema vädret som under de senaste månaderna drabbat människor världen över, med såväl hetta och bränder som översvämningar i sina spår.

Livsviktigt klimatmöte

Det ställer krav på de omkring hundra stats- och regeringschefer som mellan den 6 till 18 november ska fatta livsnödvändiga beslut. Däribland USA:s president Joe Biden, Brasiliens nytillträdde president Luiz Inacio Lula da Silva och Storbritanniens nybakade premiärminister Rishi Sunak, skriver Bloomberg.

På plats är förstås även EU-kommissionens ordförande Ursula Von Der Leyen och europeiska ledare som Frankrikes Emmanuel Macron, liksom Sveriges statsminister Ulf Kristersson. Även han ny på sin post.

Värt att nämna är också de som inte kommer att delta, vilket skapat en del rubriker. Hit hör den kinesiske ledaren Xi Jinping och klimataktivisten Greta Thunberg som båda uteblir från COP27, skriver Bloomberg.

För dig som i likhet med Thunberg och Jinping missar konferens kommer här ett axplock av de punkter som kommer att avhandlas under de närmaste dagarna.

1. Skadenotan
Hundratals år med användning av fossila bränslen i industriländerna har skapat både ekonomisk och kulturell förödelse, vilket väcker frågor kring vem som ska ta notan för extremväder och global uppvärmning. Det ställer även fattiga länder mot de rika.

2. Metanlöftet

ANNONS

Sedan det bestämdes förra året att utsläppen av växthusgaserna ska ha minskat med 30 procent till slutet av det här decenniet har åtagandet fått mer än 120 underskrifter. Nu väntas arbetet med miljölöftet fortsätta och det finns hopp om att få med länder som Algeriet, Azerbajdzjan och Turkmenistan på tåget.

3. Kolberoendet

Om en övergång till mer gröna bränslen ska vara möjlig kommer det kräva att rika länder hjälper de fattiga ur beroendet av kol, men även medelinkomstländer kan komma att behöva stöd. Under förra året mottog Sydafrika ett stödpaket på 8,5 miljarder dollar. Nu är målet att fler länder ska få det stöds som krävs för att övergå till gröna bränslen.

Läs även: Motvind för gröna investeringar – nobbar Sverige

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]